Articole

Solicitarea Poloniei și a țărilor baltice de a expulza grupul Wagner din Belarus e nerezonabilă şi stupidă

1 minute necesare pentru a citi articolul

Preşedintele din Belarus Aleksandr Lukaşenko a declarat, joi, că solicitarea Poloniei și a statelor baltice de a expulza grupul paramilitar Wagner de pe teritoriul Belarusului, după moartea lui Evgheni Prigojin, e „nerezonabilă şi stupidă”, relatează AFP şi Reuters, potrivit Agerpres.

„Liderii Poloniei şi ai statelor baltice alimentează isteria cu privire la prezenţa” grupului Wagner în Belarus, a declarat Lukaşenko în cadrul Consiliului său de Securitate, spunând că cererile sunt „nerezonabile şi stupide”. El a acuzat Varşovia şi ţările baltice că lansează „cereri”, în timp ce „îşi măresc bugetele militare şi atrag formaţiuni militare mari la graniţe”. „Nu ar trebui să existe niciun soldat străin în Polonia, Lituania sau în celelalte state baltice”, a spus Lukaşenko, referindu-se la forţele desfăşurate în cadrul NATO.

Preşedintele Belarusului, un aliat apropiat al Moscovei, a declarat că este dispus să „restabilească relaţiile cu vecinii săi”, dar că propunerile sale au fost „întâmpinate cu acuzaţii şi ameninţări”.

Mii de luptători ai Wagner s-au deplasat în Belarus după rebeliunea lor eşuată din Rusia în iunie. Ei au participat în special la instruirea soldaţilor locali, cu acordul Minskului.

După moartea recentă a şefului Wagner în urma prăbuşirii avionului în care se afla, Lukaşenko a declarat că doreşte să păstreze până la 10.000 de luptători ai grupului în ţara sa.

Luni, Varşovia şi statele baltice au cerut Belarusului „expulzarea imediată” a grupului Wagner de pe teritoriul său, pe care îl consideră o ameninţare la adresa propriei securităţi.

Polonia şi Lituania au ridicat garduri de-a lungul graniţelor lor cu Belarusul, iar Varşovia intenţionează să desfăşoare până la 10.000 de soldaţi acolo. Moscova, la rândul său, a anunţat desfăşurarea de focoase nucleare în Belarus. Lituania a închis două dintre cele şase puncte de trecere a frontierei cu vecinul său pro-rus pe 18 august, ca răspuns la prezenţa grupului Wagner.

Articol preluat de la: www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.