Articole

Sondajele prevăd o înfrângere a socialiştilor la alegerile de duminică din Portugalia

1 minute necesare pentru a citi articolul

Partidul Socialist din Portugalia, aflat la putere de peste opt ani, este în pragul unei înfrângeri în alegerile parlamentare anticipate de duminică, arată aproape toate sondajele de opinie consultate de dpa, transmite Agerpres. Predicţiile indică o victorie strânsă a Alianţei Democratice, de orientare conservatoare.

Niciuna din cele două principale rivale nu va obţine însă majoritatea absolută, aşa cum au reuşit socialiştii la începutul lui 2022.

Prin urmare, formarea unui nou guvern la Lisabona va fi dificilă. Va fi necesară o înţelegere cu partide mai mici, fie pentru socialistul Pedro Nuno Santos, fie pentru conservatorul Luis Montenegro.

Se aşteaptă ca partidul Chega (Ajunge), considerat de dreapta, să avanseze semnificativ, ajungând de la 7% în prezent la 15 sau chiar 20%.

La fel ca în Germania, în Portugalia există o separaţie între formaţiunile tradiţionale şi extrema dreaptă, al cărei sprijin la formarea guvernelor nu a fost acceptat până acum.

Fără Chega, atât Santos, cât şi Montenegro vor avea probabil dificultăţi în obţinerea nominalizării pentru funcţia de premier din partea preşedintelui Marcelo Rebelo de Sousa. Unii observatori anticipează încă un tur de scrutin.

Şeful statului a convocat alegerile anticipate după ce fostul prim-ministru Antonio Costa a demisionat din cauza unor anchete de corupţie împotriva sa şi a altor membri ai cabinetului, deşi nu i s-a dovedit vinovăţia.

Duminică, 10,8 milioane de portughezi cu drept de vot sunt chemaţi să îi aleagă pe cei 230 de membri ai parlamentului – Assembleia da Republica (Adunarea Republicii).Articol preluat de la: www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.