Articole

”Toată lumea trebuie să suporte acest cost/ Vor fi pierderi pentru toți”

1 minute necesare pentru a citi articolul

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a afirmat că ordonanța care reglementează amânarea plății ratelor la bănci va duce la pierderi și pentru acestea. Respingând afirmația că ordonanța legalizează ”dobânda la dobândă” prin faptul că prevede includerea dobânzilor în soldul creditului pe durata amânării, Cîțu a spus că băncile vor avea de pierdut prin faptul că nu vor mai putea percepe comisioane.

”Cei care vorbesc de așa ceva nu înțeleg cum  funcționează piața financiară. Pe perioada asta sistemul bancar trebuie să funcționeze, ei nu vor mai primi resurse în această perioadă. Băncile vor trebui ori să închidă ori să se împrumute de undeva cu dobândă”, a declarat Florin Cîțu la Digi24.

Cîțu susține că doar o parte din dobândă va fi capitalizată în soldul creditelor, iar comisioanele nu vor mai fi percepute pe durata amânării plăților.

”În economie, nimic nu este gratuit (…)  Este un efort uriaș și vor fi pierderi pentru toți”, a spus Cîțu.

Ministrul a anunțat că normele de aplicare a ordonanței vor fi finalizate până joi și nu a exclus o modificare ulterioră a textului actului normativ.

”Luăm în calcul foarte multe scenarii, tot ce facem este perfectibil. S-ar putea să avem efecte și în  2021 pe care nu le putem bănui acum. Prefer să rezolvăm acum probleme stringente, pe termen scurt. Pe parcurs vom vedea unde mai punem resurse. Nu putem să le aruncăm populist în acest moment pentru că s-ar putea să avem nevoie de aceste resurse să ajutăm firmele românești și peste un an”, a mai spus ministrul de Finanțe

Citește și: Vor putea să-și amâne plata ratelor la creditele bancare doar persoanele fizice și IMM-urile ale căror venituri ”au fost afectate direct sau indirect de criza generată de coronavirus”

Foto: Florin Cîțu (Inquam Photos/ George Călin)

Citeste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *