ArticoleCoronavirus

Transportatorii cer să li se suspende toate plățile bancare pentru următoarele 9 luni, inclusiv RCA-ul

2 minute necesare pentru a citi articolul

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) solicită o serie de facilități fiscale, inclusiv posibilitatea suspendării online a asigurărilor RCA. „Solicităm includerea în mod explicit a suspendării leasingului operațional în normele de aplicare a OUG nr. 37/2020. Solicităm de urgență realizarea demersurilor necesare de către MAI, ASF, MTIC și MFP pentru implementarea unei declarații electronice pe proprie răspundere de suspendare online a asigurărilor RCA”, se arată în comunicatul de presă transmis de UNTRR.

Vor soluții pentru suspendarea RCA

Transportatorii arată că în această perioadă firmele lor nu-și pot folosi activele, motiv pentru care se impune o suspendare a asigurărilor RCA: „Potrivit unui studiu UNTRR, din cauza crizei provocate de pandemia de coronavirus, firmele de transport rutier de mărfuri românești care realizează transport rutier internațional au raportat, în medie, o scădere de 60% a afacerilor. În cazul transportului rutier național de persoane – linii regulate – numărul de pasageri a scăzut cu 80%, iar pentru transportul de persoane ocazional și transportul rutier de persoane internațional scăderea este de 100%. Finanțatorii, prin poziția de forță adoptată, riscă sã genereze o epidemie de insolvențe după trecerea pandemiei de COVID-19. Vă reamintim că în România sunt 8,2 milioane de vehicule, din care doar 200.000 de vehicule sunt licențiate – 165.000 de camioane și 35.000 de autobuze și autocare. Astfel, firmele de transport rutier nu-și pot folosi activele și de aceea este necesară o suspendare a asigurărilor RCA”.

În consecință, firmele de transport cer ca Guvernul să le asigure sprijinul necesar pentru a nu se confrunta cu falimentul: „O soluție cât mai rapidă este suspendare asigurãrii RCA, fără a returna plăcuțele de înmatriculare, ci prin completarea unei declarații pe proprie răspundere, pentru ca firmele de transport rutier să-și poatã folosi asigurările RCA actuale după ce criza provocată de coronavirus va trece, și fără a parcurge proceduri birocratice cu depunerea plăcuțelor de înmatriculare și pe urmă cu recuperarea acestora”. Declarația electronicã ar putea fi realizatã de către STS, pe modelul declarației online creată pentru persoanele fizice – https://formular.sts.ro. Autovehiculele vor fi puse în parcări sigure, păzite, unde nu vor exista riscuri precum cel de furt sau de incendiu. Totodată, s-ar putea încheia o poliță CASCO de stoc pentru camioanele parcate – se mai arată în comunicatul UNTRR.

Criză în afacerile de transport. Se solicită suspendarea plăților bancare

Transportatorii mai arată că sunt companii care mai au încă resurse financiare pentru că s-au comportat responsabil, dar că  aceste firme vor avea nevoie de capital după ce va trece actuala criză, pentru a putea reporni activitățile. Din acest motiv, se cer o serie de facilități fiscale. „Solicităm Ministerului Finanțelor Publice (MFP) posibilitatea suspendării, timp de 9 luni, a tuturor tipurilor de împrumuturi dedicate persoanele juridice: linie de credit, credit la termen, leasing financiar, leasing”.  Conform comunicatului transmis de UNTRR, această prevedere ar putea fi adăugată în cadrul normelor metodologice de aplicare a Ordonanței de urgențã a Guvernului nr. 37/2020 privind acordarea unor facilitãți pentru creditele acordate de instituții de credit și instituții financiare nebancare anumitor categorii de debitori.

Foto: Petrică Răchită

Citeste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *