Articole

Trebuie combătută utilizarea energiei ca instrument de şantaj / Preşedintele a vorbit şi despre mediu şi educarea generaţiilor viitoare

2 minute necesare pentru a citi articolul

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi, în discursul rostit în cadrul Adunării Generale ONU, că provocările cu care ne confruntăm în prezent, precum impactul schimbărilor climatice şi pierderea biodiversităţii, insecuritatea energetică, lipsa accesului la alimente şi educaţie şi inechităţile sociale, devin din ce în ce mai grave, subliniind totodată că trebuie combătută utilizarea energiei ca instrument de şantaj, relatează news.ro

Potrivit lui Iohannis, legătura dintre schimbările climatice şi pace şi securitate ar trebui să fie mai proeminentă în cadrul discuţiilor, inclusiv la nivelul Consiliului de Securitate.

El a mai afirmat că, în pofida eforturilor, nu am reuşit să depăşim criza triplă a schimbărilor climatice, a poluării şi a pierderii biodiversităţii. ”Timpul trece, iar planeta noastră nu mai poate aştepta”, a conchis Iohannis, care a amintit importanţa educării generaţiilor viitoare cu privire la protecţia mediului şi combaterea schimbărilor climatice, dar şi faptul că ”Educaţia constituie o prioritate de top pentru România”.

”Provocările cu care ne confruntăm în prezent, precum impactul schimbărilor climatice şi pierderea biodiversităţii, insecuritatea energetică, lipsa accesului la alimente şi educaţie şi inechităţile sociale, devin din ce în ce mai grave. Acestea necesită răspunsuri şi soluţii, pe care cetăţenii noştri le solicită pe bună dreptate. Pentru toate aceste probleme, acţiunea comună reprezintă singura cale de a avansa. Securitatea energetică este o preocupare globală, care necesită soluţii comune şi acţiune responsabilă. Trebuie să combatem utilizarea energiei ca instrument de şantaj. Securitatea energetică necesită  investiţii strategice în surse regenerabile, în energie nucleară – cu implementarea unor proiecte de viitor, precum reactoarele modulare de mici dimensiuni – sau în hidrogen. De asemenea, necesită preţuri pentru energie care să fie accesibile cetăţenilor noştri”, a declarat preşedintele.

El a subliniat că asigurarea securităţii energetice este strâns corelată cu tranziţia verde, pentru  economii reziliente şi neutre din punct de vedere climatic.

”Legătura dintre schimbările climatice şi pace şi securitate ar trebui să fie mai proeminentă în cadrul discuţiilor noastre, inclusiv la nivelul Consiliului de Securitate. În pofida eforturilor noastre, nu am reuşit să depăşim criza triplă a schimbărilor climatice, a poluării şi a pierderii biodiversităţii. Toate eforturile noastre la nivelul Uniunii Europene şi în coordonare cu partenerii internaţionali au scopul de a identifica şi implementa cele mai bune soluţii la aceste probleme grave”, a afirmat Klaus Iohannis.

Acesta a amintit că peste două luni, în Egipt, are loc Conferinţa Naţiunilor Unite privind schimbările climatice – COP27, unde vor fi necesare angajamente suplimentare pentru atingerea neutralităţii climatice, alături de implementarea deciziilor deja anunţate.

”Timpul trece, iar planeta noastră nu mai poate aştepta. Creşterea gradului de conştientizare, educarea generaţiilor viitoare cu privire la protecţia mediului şi combaterea schimbărilor climatice sunt de importanţă majoră şi reprezintă subiecte foarte importante pentru mine.

Educaţia constituie o prioritate de top pentru România şi o investiţie strategică în viitorul nostru. Prin urmare, privim cu speranţă către Summitul Viitorului, care va avea loc în 2024”, a declarat  preşedintele, conform news.ro

 

 

Citește și…

Citeste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *