ArticoleCoronavirus

UE vrea să se alieze cu statele membre pentru a negocia achiziționarea vaccinurilor împotriva Covid-19

1 minute necesare pentru a citi articolul

Comisia Europeană, care nu are decât o competenţă limitată în materie de sănătate, va propune statelor membre să negocieze în avans cu laboratoarele farmaceutice pentru a garanta un acces privilegiat la viitoare vaccinuri împotriva COVID-19, susţin surse din cadrul instituţiei, citate de AFP.

Strategia urmează să fie discutată vineri cu miniştrii sănătăţii din UE, de la care Comisia speră să obţină susţinere politică, au explicat aceste surse în ajunul reuniunii.

Marile companii farmaceurtice s-au lansat într-o reală competiție la nivel mondial, pentru descoperirea unui vaccin anti-coronavirus. Naţiunile Unite au făcut apel ca viitorul vaccin împotriva noului coronavirus să fie considerat un „bun public mondial” accesibil tuturor, însă pandemia a alimentat disputele naţionaliste.

SUA au mizat pe mai multe societăţi în cadrul unei operaţiuni aşa-numite „Warp Speed”, potrivit New York Times.

Executivul UE va propune contracte de achiziţie anticipate, au explicat sursele din cadrul CE, conform Agerpres. „Noi furnizăm fondurile, ei investesc, pregătesc vaccinul şi dacă vaccinul funcţionează noi obţinem un acces foarte rapid la vaccin”, au explicat ele.

Executivul UE ar avea sarcina de a centraliza procedurile. Achiziţiile finale, odată un vaccin descoperit, vor fi realizate direct de cele 27 de state membre, pentru a vaccina circa 300 de milioane de europeni.

Acest dispozitiv ar permite asigurarea faptului că nu există competiţie internă în interiorul UE, respectând în acelaşi timp competenţele statelor membre în materie de sănătate, au subliniat sursele citate.

Comisia estimează că are la dispoziţie un buget de peste 2 miliarde de euro, provenit din instrumentul de ajutor de urgenţă introdus pentru a susţine eforturile statelor membre de a lupta împotriva pandemiei.

 

Sursa foto: OncoGen

Citeste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *