Articole

Vânzarea băuturilor energizante este interzisă pentru minori. Legea a fost promulgată / Amenzi de până la 30.000 de lei

1 minute necesare pentru a citi articolul

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, legea pentru pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului de băuturi energizante de către populaţie, prin care se interzice vânzarea de astfel de băuturi către minori.

Actul normativ promulgat de către şeful statului are ca obiect de reglementare interzicerea comercializării băuturilor energizante care conţin combinaţii variate de carbohidraţi vitamine, minerale, cu două sau mai multe substanţe, precum: cafeină, taurină, carnitină, guarana, glucuronolactona şi alţi compuşi cu efect de stimulare a sistemului nervos central în incinta unei instituţii de învăţământ, a unei instituţii de sănătate ori destinate ocrotirii speciale a unor categorii de persoane defavorizate, relatează News.ro.

Prin urmare, conform legii promulgate constituie contravenţie săvârşirea oricăreia dintre următoarele fapte, dacă nu sunt comise în astfel de condiţii încât, conform legii penale, să fie considerate infracţiuni, comercializarea sau oferirea cu titlu gratuit, inclusiv prin automate comerciale, a băuturilor energizante către minori de către unităţile autorizate să le comercializeze.

Băuturi energizante sunt băuturile care conţin combinaţii variate de carbohidraţi vitamine, minerale, cu două sau mai multe substanţe, precum cafeină, taurină, carnitină, guarana, glucuronolactona şi alţi compuşi cu efect de stimulare a sistemului nervos central.

Totodată, legea introduce amenzi pentru operatorii economici care încalcă aceste prevederi de până la 30.000 de lei, în funcţie de gravitatea faptei. Dacă sunt repetate contravenţiile respective, atunci este dispusă şi măsura suspendării activităţii localului public pe o perioadă cuprinsă între 10 şi 30 de zile.   

Senatul a adoptat pe 18 decembrie 2023 proiectul, în calitate de prim for sezizat, iar votul Camerei Deputaţilor din 20 femrbarie a fost decizional.Articol preluat de la: www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.