Articole

Veniturile la buget cu 20 de miliarde mai mici, cheltuielile mai mari cu 12 miliarde

1 minute necesare pentru a citi articolul

Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, arată că economia româneasă înregistrează un recul masiv, motiv pentru care veniturile la buget sunt în continuă scădere, existând dificultăți majore în acoperirea obligațiilor financiare lunare pe care le are statul. „Veniturile la buget au scăzut cu 20 de miliarde, în timp ce cheltuielile au crescut cu 12 miliarde. Vă spun că a fost destul de dificil, vineri, când trebuia să facem rost de bani pentru a putea achita în avans toate pensiile”, a comentat Cîțu pentru Digi 24.

Cu toate acestea, ministrul Finanțelor se arată optimist, subliniind că așa cum aveam acum o cădere bruscă a economiei, la fel de bruscă va fi și creșterea economică, după ridicarea măsurilor de izolare.

„Obiectivul nostru principal este să asigurăm sănătatea publică. Acest lucru este cel mai important în acest moment, sănătatea oamenilor. În același timp ne străduim să salvăm cât mai mult din capacitatea de producție a României, astfel încât după ce se vor relaxa măsurile restrictive să ne putem reveni economic. Sigur, e dificil pentru că noi tot trebuie să plătim în continuare toate cheltuielile de stat, chiar dacă veniturile la buget scad, însă nu există niciun pericol să nu reușim să ne achităm de toate obligațiile financiare. Nu va exista riscul să nu putem să plătim pensiile, salariile și șomajul tehnic”, a comentat Cîțu.

Întrebat de unde se imprumută statul pentru a achita la timp toate plățile: „de pe piața internă”, a răpuns Cîțu.

El a mai precizat că există o rezerva financiară de fonduri, suficientă pentru 4, 5 luni de zile, sau chiar mai mult, astfel că Guvernul nu discută în prezent posibilitatea unui acord cu Fondul Monetar Internaţional.

O estimare privind revenire economiei țării ar fi perioada iulie -agust 2020, spune ministrul Finanțelor, însă o creștere evidentă care să elimine pierderile din 2020 se va întâmpla de abia în 2021.

 

Sursa Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Citeste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *