Articole

VIDEO Ministerul de Interne din Franța anunță că 79 de polițiști au fost răniți în confruntările de la protestele de vineri seara. 994 de persoane au fost arestate, sute de de mașini incendiate și zeci de clădiri avariate

3 minute necesare pentru a citi articolul

Potrivit celui mai recent bilanţ al Ministerului de Interne, 994 de persoane au fost arestate, vineri seară, în legătură cu revoltele care au izbucnit după moartea tânărului Nahel, relatează news.ro, citând AFP. 79 de poliţişti au fost răniţi, 1.350 de vehicule incendiate, 234 de clădiri arse sau avariate. De asemenea, 31 de comisariate, 16 posturi de poliţie municipale şi 11 cazărmi ale jandarmeriei au fost vizate. În ceea ce priveşte pagubele materiale, au avut loc 2.560 de incendii pe drumurile publice.

Proiectile aruncate asupra vehiculelor de poliţie, gaze lacrimogene lansate, jafuri: la câteva zile după moartea tânărului Nahel în timpul unui control al poliţiei, Marsilia, al doilea oraş ca mărime din Franţa, a trăit vineri o noapte agitată, ministrul de Interne luând decizia de a trimite întăriri, informează AFP.

În jurul orei 02.00 (00:00 GMT), poliţia a anunţat 88 de arestări de la începutul serii, grupuri de tineri, adesea mascaţi şi „foarte mobili” jefuind sau încercând să jefuiască mai multe magazine din centru, dar şi în unele cartiere muncitoreşti din nordul oraşului, situat în sud-estul ţării.

Patru poliţişti au fost uşor răniţi, iar un incendiu de proporţii, „din cauza revoltelor”, potrivit unei surse din poliţie, a izbucnit într-un supermarket.

După o noapte precedentă marcată de violenţe, apelurile la calm s-au înmulţit, iar poliţia a interzis manifestaţia prevăzută în memoria lui Nahel, 17 ani, ucis prin împuşcare de un poliţist în timpul unui control la începutul săptămânii la Nanterre, la vest de Paris. Transporturile publice au fost oprite de la ora 19.00 (17.00 GMT).

Dar grupuri de tineri, mulţi dintre ei cu eşarfe sau măşti pe faţă, s-au adunat în centrul oraşului, în special pe Canebiere, faimoasa arteră care duce spre cartierul Vieux-Port, cu vedere la Marea Mediterană.

Toată lumea urăşte poliţia”: se apropie de dubele poliţiei parcate pe o stradă adiacentă.

Unii au aruncat cu proiectile în dube, iar poliţia a răspuns cu câteva focuri de gaze lacrimogene. Grupurile s-au dispersat, fugind pe străzile mici, iar jocul de-a şoarecele şi pisica a continuat, au observat jurnaliştii AFP.

Pe o parte a străzii, un tânăr tăcut poartă o pancartă de carton: „În memoria lui Nahel”. „Suntem supăraţi din cauza a ceea ce i s-a întâmplat lui Nahel”, spun două tinere care au venit, dar nu participă la aruncarea de proiectile.

45.000 de oameni mobilizaţi

Vehicule blindate uşoare, unităţi de elită şi 45.000 de oameni mobilizaţi: guvernul francez a angajat vineri resurse „excepţionale” în încercarea de a opri ciclul de violenţă, jafuri şi distrugeri care a cuprins numeroase oraşe din ţară de la moartea, marţi, a unui tânăr din suburbiile Parisului, ucis de un poliţist în timp ce încerca să scape de un punct de control pe marginea drumului.

Chiar înainte de înmormântarea lui Nahel, în vârstă de 17 ani, programată pentru sâmbătă, ministrul de Interne Gérald Darmanin a anunţat la televiziune că mobilizează întreaga forţă a legii pentru a încerca să oprească violenţele care au cuprins Franţa pentru a patra noapte consecutivă şi care se intensifică, extinzându-se în noi oraşe.

Vehicule blindate uşoare ale jandarmeriei au fost de asemenea trimise pentru a încerca să reducă tensiunile în comparaţie cu noaptea precedentă, în timpul căreia 492 de clădiri au fost vizate, 2.000 de vehicule arse şi zeci de magazine jefuite, în ciuda arestării a aproape 900 de persoane.

Vineri seară, la puţin timp după ora 00.30 (22:30 GMT), Darmanin a anunţat pe Twitter că au avut loc deja 270 de arestări, dintre care peste 80 la Marsilia, unde „întăriri” au fost cerute de primărie şi „sosesc”.

Gaze lacrimogene şi ţipete. Pe o stradă nu departe de clădire, mici grămezi de gunoaie, cutii de carton şi scutere se sparg, iar un vehicul aparţinând forţelor de elită ale poliţiei trece în viteză spre Portul Vechi.

În aer, elicopterul de supraveghere al jandarmeriei survolează oraşul, retransmis de un avion al poliţiei.

Puţin mai târziu în cursul nopţii, grupurile au plecat mai departe, unele încercând o intruziune într-un mare centru comercial din zonă, apoi mai la nord, în aceste cartiere muncitoreşti neglijate de mult timp, pe care preşedintele Emmanuel Macron le-a vizitat la începutul acestei săptămâni.

„În Marsilia, scenele de jaf şi violenţă sunt inacceptabile. Condamn aceste acte de vandalism în termenii cei mai fermi şi cer statului să trimită imediat forţe de ordine suplimentare”, a scris pe Twitter primarul de stânga Benoît Payan în cursul nopţii.  Abia mai târziu, ministrul de Interne Gérald Darmanin a anunţat pe Twitter că ‘întăriri importante sosesc în acest moment’ la Marsilia. Printre acestea se numără o companie de CRS – unităţile de restabilire a ordinii din cadrul poliţiei naţionale – şi un elicopter care survolează oraşul.

Marşul mândriei oraşului, care era prevăzut pentru sâmbătă după-amiază, a fost amânat pentru o dată neprecizată, a anunţat asociaţia Fierté Marseille Organisation, potrivit news.ro

Citeste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.