Potrivit clasamentului Forbes, în prezent există mai mulţi miliardari decât oricând înainte. Lumea are 2.781 de persoane cu averi care depăşesc 1 miliard de dolari, o creştere cu 141 faţă de 2023, potrivit clasamentului anual al celor mai bogaţi oameni din lume realizat de Forbes.
De asemenea, miliardarii au o avere colectivă mai mare ca niciodată, cu active combinate estimate la 14,2 trilioane de dolari (14.200 de miliarde de dolari) – o creştere cu 2 trilioane dolari (2.000 de miliarde de dolari) faţă de 2023, ceea ce reprezintă mai mult decât PIB-ul oricărei ţări, cu excepţia SUA şi a Chinei.
Averea lor colectivă a crescut cu 120% în ultimul deceniu, în timp ce miliarde de oameni din întreaga lume şi-au văzut nivelul de trai scăzând din cauza inflaţiei şi a crizei costului vieţii, notează The Guardian.
„A fost un an uimitor pentru cei mai bogaţi oameni din lume, având mai mulţi miliardari în întreaga lume decât oricând înainte”, spune Chase Peterson-Withorn, editor Forbes.
„Un număr record de 14 centi-miliardari (100 de miliarde de dolari) au averi de 12 cifre. Chiar şi în vremuri de incertitudine financiară pentru mulţi, super-bogaţii continuă să prospere”, notează Peterson-Withorn.
CEI MAI BOGAŢI OAMENI AI PLANETEI
Aşadar, potrivit Forbes, sunt cu 141 de miliardari mai mulţi decât în 2023 şi cu 26 mai mulţi decât recordul anterior, stabilit în 2021. Pentru clasamentul din acest an, Forbes a folosit preţurile acţiunilor şi ratele de schimb din 8 martie 2024.
Cea mai bogată persoană de pe planetă este Bernard Arnault, proprietarul majoritar al conglomeratului de bunuri de lux LVMH, a cărui avere, potrivit Forbes, a crescut cu 10%, ajungând la 233 de miliarde de dolari.
Elon Musk se află pe locul al doilea, cu 195 de miliarde de dolari, o creştere de 8% faţă de anul trecut.
Imediat după el, pe locul 3, se află Jeff Bezos, de la Amazon, care are o avere estimată la 194 de miliarde de dolari.
Două treimi dintre miliardarii planetei sunt mai bogaţi decât în urmă cu un an. Însă nimeni nu a câştigat mai mult decât Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook. Cu un salt de 116,2 miliarde de dolari într-un singur an, el a ajuns la această performanţă datorită faptului că acţiunile Meta aproape că s-au triplat, pe fondul concedierilor pentru reducerea costurilor şi al pariurilor mari pe inteligenţa artificială şi pe metavers. Zuckerberg se află pe locul 4 în clasamentul Forbes 2024, cu o valoare estimată a averii la 177 de miliarde de dolari, cea mai mare pe care a avut-o vreodată.
Larry Ellison de la Oracle, cu o valoare estimată la 141 de miliarde de dolari, completează top 5.
INTELIGENŢA ARTIFICIALĂ ADUCE AVERE
Zuckerberg şi Ellison sunt doar doi dintre zecile de moguli din domeniul tehnologiei care sunt semnificativ mai bogaţi decât în urmă cu un an. Goana după aur în domeniul inteligenţei artificiale este în plină desfăşurare, contribuind la adăugarea a peste o duzină de nou-veniţi care lucrează în domeniul inteligenţei artificiale, printre care Charles Liang de la Super Micro Computer (cu o valoare estimată la 6,1 miliarde de dolari) – şi soţia sa, Sara Liu (1,5 miliarde de dolari); Lisa Su de la Advanced Micro Device (1,3 miliarde de dolari); şi Harvey Jones, membru de mult timp al consiliului de administraţie al Nvidia (1 miliard de dolari).
Sam Altman de la OpenAI este, de asemenea, miliardar de-acum, datorită investiţiilor pe care le-a făcut când a fost preşedinte al incubatorului de startup-uri Y Combinator, din 2014 până în 2019, un pariu timpuriu pe Stripe şi participaţii în Reddit şi în startup-ul de fuziune nucleară Helion.
Cererea explozivă de inteligenţă artificială a stimulat, de asemenea, acţiunile din domeniul tehnologiei în general, împingând averea combinată a miliardarilor din domeniul tehnologiei din lume cu aproximativ 750 de miliarde de dolari – până la 2.600 de miliarde de dolari, mai mult decât orice altă industrie – în doar un an.
256 DE NOI MILIARDARI
În total, 265 de persoane – inclusiv Taylor Swift – sunt noi în clasamentul mondial al miliardarilor de anul acesta întocmai de Forbes.
Cel mai bogat dintre toţi aceşti „new entry” este italianul Andrea Pignataro, un fost trader de obligaţiuni de la Salomon Brothers care se află în spatele firmei de software financiar ION Group. El are o avere estimată la 27,5 miliarde de dolari.
Printre alţi nou-veniţi notabili se numără fondatorul lanţului de fast-food Raising Cane’s, Todd Graves (9,1 miliarde de dolari); Maggie Gu, Molly Miao şi Ren Xiaoqing (4,2 miliarde de dolari fiecare) – trei cofondatori ai gigantului fast-fashion Shein; iconicul designer de pantofi cu tocuri înalte Christian Louboutin (1,2 miliarde de dolari) şi prietenul lui Elon Musk şi investitorul Tesla şi SpaceX, Antonio Gracias (1,1 miliarde de dolari).
UNDE SUNT CEI MAI MULŢI MILIARDARI
Statele Unite sunt, din nou, ţara cu cei mai mulţi cetăţeni miliardari, cu un număr record de 813, cu o valoare de 5,7 trilioane de dolari (faţă de 735, cu o valoare de 4,5 trilioane de dolari, în 2023).
China rămâne pe locul al doilea, în ciuda problemelor din ţara asiatică, cu 473 (inclusiv Hong Kong) de miliardari, cu averi totalizând 1.700 de miliarde de dolari.
India, între timp, este în plină ascensiune. În prezent, există 200 de miliardari indieni, cei mai mulţi din istorie, cu o valoare de 954 de miliarde de dolari.
Urmează Germania, cu 132 de miliardari, cei mai mulţi dintr-o ţară europeană.
Articol preluat de la: ziare.com