Aurul, una dintre cele mai vechi forme de investiții, continuă să fie perceput ca un refugiu sigur în perioadele de instabilitate economică și geopolitică. În 2024, prețul aurului a ajuns la un maxim istoric pe 20 mai, acumulând o creștere de aproximativ 20% doar anul acesta. Avansul a fost susținut de așteptările privind scăderea ratelor dobânzilor în SUA, dar și de rolul aurului ca activ de refugiu în fața tensiunilor geopolitice, cum ar fi cele din Orientul Mijlociu.
Cu toate acestea însă, deși în abstract investiția economiilor în aur pare una sigură, există anumite detalii de care viitorii investitori trebuie să țină cont. În afară de istoricul de creștere și prognozele celor mai influente piețe de investiții și platforme de profil, forma prin care au loc dirijările de capital către mărfuri văzute drept deosebit de stabile pe piața de capital este deosebit de importantă. Cu alte cuvinte, simpla achiziționare a bijuteriilor de aur din comerț nu este de ajuns.
Contextul creșterii recente a valorii aurului pe piața mondială de mărfuri
Potrivit unei analize Capex, brokerii indică faptul că cererea crescută de aur provine nu doar din partea băncilor de retail și centrale, ci și de la speculatori, care și-au mărit pozițiile pe termen lung după ce prețul aurului a depășit pragul de 2.200 de dolari. Această dinamică este neobișnuită, deoarece creșterea aurului s-a produs în contextul unui dolar american mai puternic și a randamentelor crescute ale titlurilor de trezorerie, care, în mod normal, ar fi trebuit să contracareze creșterea prețului metalului prețios.
Analiza platformei de investiții arată că creșterea valorii aurului a fost influențată și de achizițiile de aur fizic de către băncile centrale și dinamica piețelor din China. De exemplu, Banca Populară a Chinei și Banca Centrală a Turciei au fost cumpărători activi de aur, stabilind un ritm istoric al achizițiilor. PBOC și-a mărit rezervele de aur timp de 17 luni consecutive, cu o creștere de 16% a deținerilor sale de aur în această perioadă, după cum a raportat Consiliul Mondial al Aurului. Numai în luna martie, PBOC a adăugat 160.000 de uncii de aur la rezervele sale, arată Economica.net.
Aceste bănci centrale își realocă rezervele pentru a reduce dependența de dolarul american. Conform Consiliului Mondial al Aurului, se estimează că cererea de aur va rămâne susținută pe parcursul întregului an, ceea ce ar putea limita potențialele pierderi în cazul unei corecții a prețului. În mod similar, țări precum Turcia, India, Kazahstan și unele din Europa de Est au fost cumpărători activi de aur în acest an. Această acumulare reflectă o tendință mai largă a băncilor centrale globale de a-și diversifica rezervele și de a-și diminua dependența de dolarul american.
Prețul aurului a înregistrat o scădere la sfârșitul lunii aprilie, dar sentimentul de creștere a revenit după ce factorii de decizie ai Rezervei Federale au dat de înțeles că s-ar putea să se întrevadă reduceri de rate ale dobânzilor. Între timp, tensiunile geopolitice, în special în Orientul Mijlociu, au sporit, de asemenea, interesul investitorilor pentru lingouri. Aurul este considerat unul dintre cele mai vechi active de refugiu sigur, fiind martor al unei cereri puternice în perioadele de tulburări geopolitice și războaie, a mai relatat Economica.net.
La ce cote ar putea crește valoarea aurului în 2024
Analiștii din industria materiilor prime prevăd o creștere continuă a prețului aurului în 2024, în principal datorită riscurilor geopolitice și unui calendar electoral încărcat la nivel global. Strategii în domeniu, precum cei de la TD Securities, anticipează că prețul aurului va atinge noi maxime în prima jumătate a anului 2024, ajungând la 2.300 de dolari în al doilea trimestru, pe măsură ce economia încetinește și se apropie momentul de pivotare al Fed. J.P. Morgan susține că aurul și argintul sunt singurele materii prime cu perspective de creștere structurală în 2024.
Mai exact, strategii de la Goldman Sachs anticipează că prețul aurului va crește semnificativ până la sfârșitul anului, ajungând la 2.700 de dolari pe uncie, o creștere de 17% „pe fondul achizițiilor suplimentare ale băncilor centrale de 7 milioane de uncii de aur”, au scris aceștia. „O astfel de creștere a indicelui nostru de sancțiuni financiare ale SUA ar fi similară cu adăugarea ipotetică a aproximativ două sau mai multe sancțiuni financiare ale SUA asupra Chinei sau șase sancțiuni financiare asupra Indiei”, au spus strategii, potrivit sursei citate.
În cazul în care sancțiunile financiare din SUA se intensifică la un ritm similar cu cel din 2021, specialiștii prevăd că prețul aurului ar putea urca până la 3.130 de dolari pe uncia troy, o creștere de 16%. Aceasta ar fi susținută de achiziții suplimentare ale băncilor centrale, estimate la 7 milioane de uncii de aur. Strategii notează că o astfel de creștere a indicelui de sancțiuni financiare ar echivala cu impunerea unor sancțiuni financiare semnificative asupra Chinei sau a Indiei.
Într-un scenariu alternativ, Goldman Sachs estimează că, dacă spread-ul Credit Default Swap (CDS) pe cinci ani din SUA se lărgește cu o deviație standard (13 puncte de bază), prețul aurului ar putea crește până la 3.080 de dolari pe uncia troy, determinat de achiziții anuale suplimentare de 6 milioane de uncii de aur de către băncile centrale.
Practic, predicțiile băncilor și experților pentru 2024 variază, dar multe indică o perspectivă de creștere susținută. Goldman Sachs estimează un preț mediu al aurului de 2.133 de dolari pe uncie, în timp ce J.P. Morgan anticipează 2.175 de dolari pe uncie până la sfârșitul anului. UBS și-a revizuit în creștere predicția la 2.200 de dolari pe uncie, iar Commerzbank prognozează că aurul va depăși maximul istoric în a doua jumătate a anului 2024. Analiștii de la ING prevăd, de asemenea, noi maxime istorice, susținuți de o cerere puternică din partea băncilor centrale și de un dolar american slab, potrivit Capex.
Cum s-a dezvoltat prețul aurului în ultimii ani
Istoricul recent al aurului arată performanțe remarcabile: a crescut cu 40% în timpul pandemiei din 2020 și cu 60% în ultimii cinci ani, depășind randamentele altor investiții sigure, cum ar fi obligațiunile guvernamentale și conturile de economii. Investițiile în aur sunt diverse, incluzând aur fizic, contracte futures, ETF-uri și acțiuni ale companiilor miniere. În 2024, acțiunile unor companii miniere, cum ar fi Gold Fields și Kinross Gold, au înregistrat creșteri vizibile, așadar, depășind performanța indicelui S&P 500.
Astfel, potrivit Capex, istoricul evoluției prețului aurului arată că în 2019 prețul a avut o tendință ascendentă, atingând un maxim în august, înainte de a scădea din cauza scăderii cererii în India. În 2020, prețul aurului a atins un maxim istoric de peste 2.000 de dolari pe uncie, impulsionat de pandemia de coronavirus și măsurile de stimulare economică guvernamentală. Totuși, acest maxim nu a fost menținut, iar prețul a scăzut în noiembrie 2020 după anunțul Pfizer privind un vaccin COVID-19.
Anul următor, în 2021, prețul aurului a fluctuat, inițial scăzând în martie din cauza întăririi dolarului american, dar apoi recuperând în mai. Cu toate acestea, prețul a scăzut din nou în toamnă, influențat de întărirea dolarului și politica Fed. Potrivit analizei platformei de trading, 2022 a adus o nouă creștere a prețului aurului în martie, ca urmare a tensiunilor geopolitice din Ucraina, dar prețul a scăzut ulterior pe fondul majorărilor de dobândă anunțate de Fed și întăririi dolarului. Totuși, aurul a reușit să încheie anul 2022 cu o recuperare notabilă.
În 2023, prețul aurului a fost influențat de discuțiile privind plafonul de îndatorare al SUA și perspectivele hawkish ale Fed. Prețul a atins aproape de maxime istorice în mai 2023, dar a scăzut cu peste 11% de la acele maxime din cauza creșterii randamentelor obligațiunilor. În trimestrul al patrulea al anului 2023, aurul a înregistrat o revenire puternică, atingând un nou maxim istoric, impulsionat de conflictele geopolitice și incertitudinile economice globale. În 2024, prețul aurului a continuat să crească, depășind zona de rezistență multianuală și atingând un maxim istoric de 2.195 de dolari pe uncie în martie.
Avantajele investițiilor în aur și capcanele lipsei de documentare propice
În fapt, aurul s-a dovedit mereu o protecție bună în perioade de criză și mai ales de inflație. Pe lângă faptul că este o modalitate bună de diversificare a portofoliului, aurul este un metal cu valoare standard, universală, care transcende diferențele de cultură, fluctuație economică locală sau regională sau alte particularități ale piețelor naționale. Prețul va rămâne stabil indiferent unde se tranzacționează acesta. Totodată, acest metal prețios, dacă este vândut sub formă de lingou mai ales, poate fi cu ușurință tranzacționat în schimbul valorii sale nominale oriunde.
Cu toate acestea, nu orice formă de deținere a aurului este la fel de avantajoasă ca investiție. Într-un material publicat de Observator News anul trecut, consultantul financiar Adrian Asoltanie a explicat, de pildă, faptul că bijuteriile nu sunt cea mai bună investiţie. „Este cea mai ineficientă formă de a deţine aur. De multe ori o să ajungi la amanet sau o să ajungi sa vinzi mult mai ieftin decât ai cumpărat”, a explicat acesta.
Motivul stă în modul în care se stabilește prețul unei bijuterii la momentul vânzării, față de criteriul simplu de tranzacționare a metalului prețios într-o casă de amanet, spre exemplu. Deși la casele de amanet valoarea bijuteriilor variază doar în funcție de prețul gramului de aur la momentul respective, înainte de vânzarea unei bijuterii, sunt luați în calcul mult mai mulți factori. În costul unei bijuterii de aur la vânzare intră deseori valoarea colecției din care face parte, brandul care o distribuie, costurile de manufactură și manoperă, toate ridicând prețul mult peste valoare de bază a metalului prețios.
În acest context, cei mai mulți consultanți financiari recomandă investiția în lingouri sau în certificate de aur (documente financiare care atestă deținerea unei anumite cantități de aur fără a fi necesară posesia fizică a metalului prețios). Acestea funcționează ca titluri de valoare care reprezintă dreptul de proprietate asupra unei cantități specifice de aur depozitat în siguranță de o bancă sau un alt custode autorizat. Cu alte cuvinte, este o modalitate de a investi în aur fără complicațiile asociate cu deținerea fizică a acestuia.
Articol preluat de la: ziare.com