Breaking News

ANALIZĂ Vânzarea Profi către Mega Image este cea mai mare tranzacţie din România din acest an, peste vânzarea Enel către grecii de la PPC / Topul celor mai importante tranzacții din acest an

11 minute necesare pentru a citi articolul

Vânzarea retailerului Profi către grupul Ahold Delhaize, proprietarul Mega Image, pentru 1,3 miliarde euro, este cea mai mare tranzacție din România din acest an, arată datele analizate de Economedia. În primele nouă luni, piața românească de fuziuni și achiziții (M&A) a înregistrat 183 de tranzacții, în scădere cu 6,2% față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit celui mai recent raport al EY. Cele mai multe achiziții au fost realizate anul acesta de către companiile din IT, retail și energie. Economedia face o trecere în revistă a celor mai mari și cunoscute tranzacții de la începutul lui 2023 și până în prezent.

Ahold Delhaize, proprietarul Mega Image, cumpără rețeaua de magazine Profi

Cea mai recentă tranzacție anunțată anul acesta este cumpărarea rețelei de magazine Profi de către Ahold Delhaize, proprietarul Mega Image, pentru 1,3 miliarde de euro. Tranzacția se va finaliza în cursul anului 2024.

Vânzarea Profi către Ahold Delhaize reprezintă cea mai mare tranzacție pe segmentul de produse alimentare din Europa continentală care implică un fond de private equity. De asemenea, tranzacția este cea mai mare de până acum pe segmentul alimentar din Europa Centrală și de Est, conform companiilor.

Grecii de la PPC finalizează achiziția operațiunilor Enel din România

Compania greacă PPC a finalizat recent tranzacția prin care a achiziționat participațiile deținute de către Grupul Enel în România, care s-a ridicat la 1,24 miliarde de euro, încheind prima sa extindere majoră pe piața externă.

Astfel, PPC a finalizat achiziția tuturor participațiilor deținute de Enel S.p.A. și filialele sale din România, ca urmare a îndeplinirii anumitor condiții uzuale pentru acest tip de tranzacții, prevăzute în contractul de vânzare semnat în data de 9 martie 2023.

În conformitate cu acordul de mai sus, PPC a plătit aproximativ 1,240 miliarde de euro, echivalentul unei valori a companiilor de aproximativ 1,900 miliarde de euro (100% din acțiuni).

Citește mai multe despre tranzacție AICI și AICI despre șefii companiei în România

Carrefour cumpără magazinele Cora din România

O altă tranzacție recent anunțată pe piața de retail a fost vânzarea Cora. Carrefour a fost retailerul care a anunțat că va prelua magazinele Cora din România.

Acordul vizează 10 hipermarketuri și 8 magazine Cora Urban, precum și preluarea celor aproximativ 2.400 de angajați. Tranzacția va fi finalizată până la sfârșitul anului 2023.

Companiile nu au anunțat care a fost valoarea tranzacției. Potrivit surselor ZF din piață, tranzacția era evaluată la 70-90 milioane euro, iar conform surselor profit.ro tranzacția se ridica chiar la 150 milioane de euro.

Italienii de la UniCredit fuzionează cu Alpha Bank, pentru a crea a treia cea mai mare bancă din țară

Grupul elen Alpha Bank și italienii de la UniCredit au anunțat fuziunea dintre filialele din România ale celor două grupuri, ca parte a unui parteneriat strategic la nivel internațional. Oficialii UniCredit menționează că fuziunea va crea a treia bancă ca mărime de pe piața locală, cu o cotă de piață combinată de 12% din punct de vedere total active. Fuziunea a fost anterior semnalată de Bloomberg.

Conform termenilor agreați, Alpha Bank va deține 9,9% din capitalul social al entității rezultate în urma fuziunii și va rămâne implicată în aceasta prin mecanisme de guvernanță corporativă, inclusiv prin reprezentarea la nivel de consiliu de administrație.

Se anticipează ca tranzacția va fi finalizată in 2024, după parcurgerea procesului de confirmatory due dilligence, obținerea aprobărilor statutare și a celor din partea tuturor autorităților de reglementare implicate.

După fuziunea anunțată luni de UniCredit și Alpha Bank în România, entitatea creată de cele două bănci va urca pe podiumul băncilor din țara noastră și va avea împreună active nete de 82,5 miliarde lei.

Valoarea tranzacției nu a fost anunțată.

Mai multe date aici:

Vel Pitar a fost vândut unui cunoscut grup mexican, una dintre cele mai mari companii de panificație

Producătorul de panificație Vel Pitar, cel mai mare producător de pâine din România, controlat de fondul de investiţii american Broadhurst, administrat la rândul său de New Century Holdings, a ajuns la un acord pentru a fi preluat de grupul mexican Bimbo, una dintre mai mari companii în producţia de panificaţie din lume.

Cele două companii nu au anunțat la cât se ridică valoarea tranzacției. Profit.ro transmitea că tranzacția se apropie de 200 milioane euro, iar Bimbo a preferat să cumpere numai Vel Pitar, nu și business-ul de morărit Șapte Spice, controlat de același fond de investiții american Broadhurst, administrat de NCH, conform informațiilor Profit.ro.

Compania a înregistrat în 2021 o cifră de afaceri de 586 milioane lei și un profit net de 68 milioane lei, având peste 1.900 de angajați, potrivit datelor de pe platforma Confidas.

Retailerul online evoMAG cumpără elefant.ro

Retailerul online evoMAG, controlat de antreprenorul Mihai Pătraşcu, cumpără pachetul majoritar de acțiuni al Elefant Online, administratorul retailerului online elefant.ro, arată un anunț publicat joi seara la Bursa de Valori București (BVB).

Elefant Online a anunțat că a semnat miercuri, 10 mai, un contract prin care doi dintre acționarii săi, respectiv Millenium Gold Resources Limited și Catalyst România SCA SICAR, cesionează 58,83%, respectiv 9,62% din capitalul social al Elefant Online către Evolution Prest Systems SRL.

Un comunicat arată valoarea si structura tranzacției nu sunt publice.

Elefant Online SA, compania care deține retailerul online elefant.ro, va avea următoarea structură de acționariat:

  • EvoMag: 69%
  • Axxess Capital: 28%
  • Acțiuni deținute de Elefant în nume propriu: 3%.

Grupul ceh Agrofert, controlat de premierul ceh Andrej Babiș, preia un pachet majoritat din compania clujeană East Grain

Grupul ceh Agrofert, controlat de fostul premier Andrej Babis, a anunțat în luna octombrie preluarea unui pachet majoritat de 65% din compania clujeană East Grain. Tranzactia se realizează în principal printr-o majorare de capital și „reprezintă cea mai importantă investiție externă în agrobusinessul românesc din ultimul an”, arată un comunicat al companiei românești.

Principala activitate a East Grain este comerțul cucereale și semințe oleaginoase, dar prestează și o serie de servicii adiacente cum ar fi servicii de logistică, depozitare, procesare și integrare. East Grain are prezență în România, Ungaria și Serbia.

Agrofert este cel mai mare grup de companii care activează în agricultura și industria alimentară în Europa Centrală, dar este și un producător important de îngrășăminte, ceea ce indică deja în ce direcție își va diversifica activitatea East Grain. Până în prezent Agrofert are o prezență importantă pe latura de agrobusiness în Cehia, Germania, Polonia, Slovacia, Ungaria și Croația, iar cu această achiziție își consolidează considerabil prezența și în România.

Procesul se va încheia în aproximativ patru luni, pasul următor fiind avizul departamentului pentru concurență din cadrul Comisiei Europene și a altor autorități de reglementare relevante.

Valoarea tranzacției nu a fost anunțată.

Grupul francez de consultanță Alten preia compania românească de tehnologie Qualitance

Grupul francez de consultanță Alten Europe preia compania românească de tehnologie Qualitance. Alten Europe SARL face parte din Grupul Alten, care oferă servicii de consultanță în tehnologie și inginerie. Qualitance QBS S.A. este un jucător local pe piața software de aplicații pentru companii, cu expertiză și referințe în sectoarele de tehnologie, bancar, energie și telecomunicații.

Qualitance a încheiat anul 2022 cu o cifră de afaceri estimată la 17,5 milioane de euro, în creștere cu 35% față de anul anterior. Pentru anul următor, compania are un obiectiv de creștere anuală de 20% și de îmbunătățire a profitabilității, vizând dezvoltarea pe ambele linii de business – servicii de consultanță, design, dezvoltare de produse și experiențe digitale și servicii de outsourcing. Compania numără în prezent 220 de specialiști în tehnologie și design. Pentru anul acesta, compania anticipează o creștere cu 20% a echipei.

Valoarea tranzacției nu a fost făcută publică.

Cemacon a cumpărat compania Euro Cărămida

Producătorul de cărămizi Cemacon din Cluj a finalizat în luna iunie 2023 achiziţia producătorului de blocuri ceramice Euro Caramida SA din Bihor. Producătorul român de materiale de construcţii spune că prin această achiziție îşi consolidează poziţia în zona de vest a ţării şi îşi deschide noi oportunităţi pe piaţa de export.

Cemacon şi-a asumat o investiţie de peste 30 de milioane de euro, reprezentând valoarea tranzacţiei şi valoarea proiectelor de modernizare pentru următorii doi ani, cuprinzând retehnologizarea liniilor de producţie şi upgrade-ul portofoliului de produse.

Valoarea tranzacției nu a fost făcută publică.

Zarea cumpără 70% din pachetul de acțiuni al grupului Domeniile Dealu Mare Urlaţi

Compania producătoare de băuturi alcoolice Zarea a cumpărat în februarie anul acesta 70% din pachetul de acţiuni al grupului de firme DDMU (Domeniile Dealu Mare Urlaţi), fondat de familia Rădulescu

Prin investiţia din Dealu Mare, Zarea intenţionează să capitalizeze sinergiile celor două afaceri și să devină un jucător important în piaţa vinurilor de calitate.

Zarea a achiziționat pachetul de 70% din părțile sociale ale grupului de firme DDMU (Domeniile Dealu Mare Urlați). Restul pachetului de 30% din părțile sociale va rămâne în proprietatea familiei Rădulescu, dl. Gabriel Rădulescu rămânând în continuare Director General al grupului DDMU, având în grijă podgoriile din Dealu Mare şi crama de la Urlaţi, urmând ca activităţile de marketing, vânzări şi management financiar să fie operate de echipa Zarea.

Valoarea tranzacției nu a fost făcută publică.

Compania americană Encora intră pe piața europeană achiziționând Softelligence, un furnizor român de servicii de inginerie software

Encora, furnizor global de servicii de tehnologie cu sediul în Arizona, a anunțat în luna mai 2023 că a semnat un acord definitiv pentru achiziționarea Softelligence, furnizor român de servicii de inginerie software, pentru a-și constitui astfel primele centre de livrare ale Encora în Europa. Prezența globală în creștere a Encora permite companiei să ofere servicii nearshore clienților din America, Asia Pacific, Australia și acum și din Europa.

Softelligence oferă de servicii de inginerie software și soluții digitale pentru sectorul bancar, asigurări și alte industrii. Prin birourile și centrele sale de livrare din București și Craiova (România) și din Skopje (Macedonia), Softelligence permite organizațiilor din industriile de asigurări și bancară să accelereze creșterea cu soluții InsurTech, automatizare, AI, Machine Learning și servicii de dezvoltare software.

Valoarea tranzacției nu a fost dezvăluită public.

TotalEnergies Renewables SAS a cumpărat cinci proiecte de parcuri fotovoltaice din România

Grupul energetic francez TotalEnergies Renewables SAS a anunţat marţi că a achiziţionat un portofoliu compus din cinci proiecte de parcuri fotovoltaice din România, de la compania germană PNE.

Proiectele care se află în stadiu de dezvoltare în România au o capacitate combinată de 208 de Megawaţi. Cele două companii au precizat că PNE va rămâne responsabilă pentru dezvoltarea viitoare a proiectelor din România, până la finalizare.

TotalEnergies este prezentă pe piaţa românească prin 4 companii – Hutchinson, TotalEnergies Marketing Romania, AS24 Romania şi TotalEnergies Global Services Bucharest – şi are sedii în Bucureşti şi în judeţul Braşov, cu peste 1.400 de angajaţi.

Companiile nu au transmis care a fost valoarea tranzacției.

OMV Petrom cumpără mai multe proiecte de parcuri fotovoltaice în județul Teleorman

OMV Petrom a semnat un acord pentru achiziţionarea mai multor proiecte pentru construcţia de parcuri fotovoltaice în judeţul Teleorman, cu o putere instalată de aproximativ 710 MW.

Proiectele sunt dezvoltate de compania daneză Jantzen Renewables, iar finalizarea tranzacţiei este estimată pentru trimestrul al doilea al anului viitor, când proiectele vor ajunge la stadiul “gata de construit (“ready-to-build”).

Parcurile fotovoltaice vor fi construite în judeţul Teleorman, iar locaţiile alese pentru acestea au potenţial pentru randamente superioare, în ceea ce priveşte energia solară. Astfel, producţia estimată pentru 25 de ani de funcţionare este de 23.900 GWh, suficientă pentru a alimenta echivalentul consumului anual a circa 280.000 de gospodării din România.

Valoarea tranzacției nu a fost anunțată.

MedLife preia Centrul de Diagnostic și Tratament Provita

MedLife preia Centrul de Diagnostic și Tratament Provita SRL, după ce Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția în luna martie 2023. În octombrie 2022, MedLife a anunțat semnarea unui nou parteneriat prin preluare a 51% din acțiunile Grupului Provita. 

Companiile din Grupul MedLife activează pe piața serviciilor medicale private de sănătate, dar și pe piețele serviciilor de dezvoltare imobiliară, comerțului cu amănuntul și cu ridicat al produselor farmaceutice și parafarmaceutice, serviciilor de brokeraj și asigurări, precum și fabricării de dispozitive, aparate și instrumente medicale și stomatologice. Grupul operează o rețea de clinici private, laboratoare medicale, spitale de medicină generală și de specialitate.

Cele două companii nu au transmis și valoarea tranzacției.

Compania germană All4Labels Group preia producătorul român de etichete Romprix

All4Labels Group GmbH din Germania a preluat producătorul român de etichete Romprix Exim SRL din județul Ilfov, după ce Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția în aprilie 2023. În România, grupul deține compania All4Labels Romania SRL, în județul Prahova, activă în producția și distribuția de etichete autoadezive și tuburi.

Activitatea principală a Romprix Exim constă în producția și comercializarea de etichete. Romprix Exim SRL produce și distribuie soluții de etichetare și, într-o mică măsură, alte produse și servicii auxiliare, cum ar fi panglici și imprimante, cartoane de hârtie, markere și produse de ambalare și alte servicii și produse conexe.

Producătorul de etichete autoadezive și ambalaje flexibile Romprix Exim, fondat de Cristian Dobrotă și Pierpaolo Filippi, a fost cumpărată în luna noiembrie de către grupul german All4Labels Global Packaging Group, una dintre cele mai mari companii de soluții de ambalare la nivel mondial.

Valoarea tranzacţiei nu a fost făcută publică.

Brokerul imobiliar american JLL vinde afacerea din România către fondul american de investiții iO Partners

Brokerul imobiliar american JLL a anunțat în aprilie 2023 că vinde afacerea din România către fondul de investiții iO Partners, deținut de omul de afaceri american Michael Stanton.

JLL va transfera astfel diviziile de Leasing, Capital Markets, Evaluari, Consultanță și Project Management din România, Cehia, Ungaria și Slovacia.

Cele două companii afirmă că au format un parteneriat preferențial care le permite să ofere servicii clienților din România, Cehia, Ungaria și Slovacia. JLL își va păstra activitatea de Workplace Management, care oferă servicii integrate de Facilities Management pentru conturile sale.

Cele două companii nu au dezvăluit valoarea tranzacției.

Grupul Vintruvian Estates, care deține mărcile de vin Caii de la Letea și Prince Matei, cumpără Crama Mennini și Crama Histria

Vintruvian Estates, companie holding care deține o serie de mărci de vin precum Caii de la Letea sau Prince Matei, anunțat în luna mai că Crama Mennini și Crama Histria intră în portofoliul companiei.

Astfel, Vintruvian Estates a semnat o tranzacție prin care preia 100% din părțile sociale ale SC Crama Mennini SRL, producătorul mai multor vinuri cu Denumirea de Origine Controlată DOC Dragasani.

De asemenea, compania va majora capitalul social al SC Viticola SA, urmând să dețină controlul în această societate. Viticola este cunoscută pe piața vinurilor prin marca sa, Crama Histria, producător de vinuri premium de nișă din România, sub semnătura vinificatorului Paul Fulea.

Compania clujeană Arobs a preluat două companii în 2022

AROBS Transilvania Software (BVB: AROBS), companie de tehnologie listată la Bursa de Valori București, va prelua integral grupul Future WorkForce Global (FWF), din Cluj-Napoca, specializat în oferirea de soluții complexe de automatizare a proceselor de business, anunță compania. Pe lângă România, unde are birouri deschise în Cluj-Napoca și București, grupul deține filiale în Londra, Marea Britanie și Munchen, Germania. Mai multe detalii AICI

De asemenea, la începutul anului, compania clujeană anunță că preia o companie specializată în furnizarea de soluții pentru managementul de flotă – Centrul de Soft GPS SRL, cunoscută pe piață sub brandul CDS. Mai multe detalii AICI.

Nu a fost anunțată valoarea tranzacției pentru cele două companii.

Biosphere Corporation, producător ucrainean de bunuri de uz casnic și igienă, preia fabrica Alufix din Brașov

Compania ucraineană Biosphere, producător și distribuitor de bunuri de uz casnic, igienă și produse de uz profesional pentru segmentul away-from-home, anunța în luna mai achiziția fabricii Alufix din Brașov.

Alufix, deținută de un holding austriac, este o companie de producție care operează în România din anul 2003. Aceasta este specializată în producția de folii de aluminiu, hârtie de copt, pungi și alte produse de bucătărie și catering, cu sediul în Făgăraș, județul Brașov. Prin această achiziție, compania ucraineană Biosphere, înființată în anul 1997, își extinde producția în România.

Cele două companii nu au menționat valoarea tranzacției.

Roca Industry a cumpărat pentru producătorul de cabluri electrice Electroplast

Conducerea Roca Industry (ROC1), holding cu participaţii la mai multe companii de bricolaj şi materiale de construcţii, unde Roca Investments deţine circa 61% din capitalul social, a anunţat în luna iulie că a cumpărat producătorul de cabluri electrice Electroplast pentru suma de circa 46 de milioane de lei, adică circa 9 milioane de euro.

Electroplast a avut afaceri de 133 de milioane de lei şi un profit net de 3 milioane în 2022, potrivit datelor Termene.ro.

Articol preluat de la: economedia.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.