Breaking News

BREAKING 13 partide membre PPE solicită excluderea FIDESZ din familia popularilor europeni și cer măsuri urgente pentru a rezolva situația din Ungaria

2 minute necesare pentru a citi articolul

13 lideri ai unor partide afiliate Partidului Popular European (PPE) au solicitat, joi, liderul PPE, Donald Tusk, excluderea FIDESZ-ului condus de Viktor Orban din această familie politică europeană și au cerut măsuri imediate din partea statelor membre și din partea Comisiei Europene pentru a rezolva situația din Ungaria, anunță într-o postare pe Twitter europarlamentarul Anna Júlia Donáth (Renew Europe), vicepreședintele mișcării de opoziție Momentum.

Nu este prima dată când este pusă în discuție excluderea FIDESZ, această chestiune fiind de mai multe ori pe ordinea de zi a PPE, însă popularii europeni au amânat mereu o decizie în ce privește excluderea partidului condus de Viktor Orban, acuzat că nesocotește valorile democratice și ale statului de drept.

Prin ultimele decizii, premierul Orban și-a crescut atribuțiile semnificativ, având posibilitatea să conducă prin decrete și ordonanțe pe termen nelimitat. Comisia Europeană și Parlamentul European au criticat noile derapaje ale Budapestei.

Redăm mai jos scrisoare celor 13 publciată pe Twitter de Anna Júlia Donáth

Sursa: Twitter

Context

Statele Unite au făcut miercuri apel la Budapesta, unde premierul Viktor Orban şi-a atribuit puteri aproape nelimitate în lupta împotriva pandemiei de coronavirus, să limiteze durata măsurilor excepţionale şi să nu aducă atingere „libertăţilor fundamentale”, în timp ce Germania a transmis că „principiile statului de drept” trebuie respectate de toate statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv de Ungaria, potrivit AFP.

Premierul ungar naţional-conservator Viktor Orban a obţinut undă verde de la parlament pentru a legifera prin ordonanţe în cadrul unei stări de urgenţă pe durată nedeterminată, pe motiv de luptă împotriva noului coronavirus.

Legea adoptată de parlament introduce astfel o pedeapsă de până la cinci ani de închisoare pentru răspândirea de „ştiri false” despre virus sau despre măsurile guvernului, în contextul în care puţinele organe media independente din ţară se confruntă deseori cu astfel de acuzaţii.

Noile dispoziţii îi vor permite premierului ungar să prelungească pe termen nedeterminat starea de urgenţă în vigoare de la 11 martie, fără a mai cere aprobarea parlamentului.

În cadrul acestui regim, guvernul poate „suspenda utilizarea anumitor legi prin decret, se poate eschiva de dispoziţii statutare şi poate introduce alte măsuri extraordinare”, prin ordonanţe guvernamentale, cu scopul de a garanta „sănătatea, securitatea personală şi materială a cetăţenilor”, precum şi pentru a proteja economia.

Citește și

Președintele Parlamentului European, David Sassoli: Am cerut Comisiei Europene să verifice dacă noile legi din Ungaria respectă tratatul UE/ Parlamentele trebuie să rămână deschise, iar presa liberă

Ungaria, avertismente din partea Comisiei Europene. Von der Leyen: Măsurile de urgență nu trebuie să țină pe termen nedefinit și trebuie să respecte libertatea de expresie

 

 

 

Citeste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *