Breaking News

BREAKING Comisia de la Veneția, sesizată pe comasarea alegerilor din România cu trei luni înainte de scrutin

2 minute necesare pentru a citi articolul

Comisia de la Veneția a fost sesizată în mod formal în legătură cu ordonanța de urgență prin care guvernul Ciolacu a decis comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare, potrivit site-ului oficial al instituției. Această sesizare formală atrage formularea unei opinii a instituției în legătură cu această comasare, criticată de opoziție și de o parte a societății civile.

Comisia de la Veneția recomandă oficial statelor să nu modifice legislația electorală cu mai puțin de un an înainte de alegeri. Or, comasarea alegerilor din România a fost decisă cu doar trei luni înainte de data scrutinului, 9 iunie.

La 11 martie, Iulian Bulai, deputat USR și președinte al grupului ALDE de la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), i-a adresat o scrisoare președintelui APCE, Theodoros Rousopoulos, în care îi solicita sesizarea Comisiei de la Veneția pe modificările aduse legislației electorale de către Guvernul PSD-PNL, prin ordonanță de urgență adoptată cu doar trei luni înainte de data alegerilor.

„Coaliția PSD-PNL vrea să-și conserve puterea cu potlogării, nu s-o câștige prin luptă electorală dreaptă. Constituția e de plastilină pentru ei și-o îndoaie ca să creeze acest Frankenstein, cu primari în funcție încă jumătate de an, dar fără putere, doar să semneze de salarii, cu primari aleși care așteaptă pe la uși și consilieri care nu mai știu dacă sunt pe mandatul vechi sau pe mandatul nou. Votul îi încurcă, deci le fură oamenilor drepturile electorale cu manevre pe înregistrarea reședinței, iar partide cu europarlamentari aleși sunt scoase din secțiile de vot, să nu iasă cumva din urne cine nu trebuie”, a declarat deputatul USR Iulian Bulai.

Guvernul Ciolacu a adoptat vineri OUG care prevede comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare pe 9 iunie.

În scrisoarea adresată președintelui APCE, USR arată că ordonanța de urgență pentru comasarea alegerilor a fost adoptată de Guvernul PSD-PNL cu doar trei luni înainte de data organizării alegerilor. În plus, Executivul a ales varianta ordonanței de urgență în ciuda faptului că legislația electorală nu poată fi modificată în acest fel dacă presupune restricționarea unor drepturi electorale. Or, OUG 21/2024 exact asta face, încălcând numeroase prevederi constituționale, printre care cele referitoare la egalitatea în drepturi, dreptul de vot și dreptul de a fi ales.

OUG 21/2024 privează de dreptul de a vota pe tinerii care ar fi împlinit vârsta de 18 ani între data devansată a alegerilor și cea inițială. Totodată, prin reducerea perioadei pentru înregistrarea unui vot pe baza reședinței chiar înainte de alegeri, ordonanța limitează semnificativ dreptul de vot al multor tineri, lucrători și persoane, care se bazau pe legislația existentă, potrivit USR.

USR atrage atenția președintelui APCE și asupra eliminării arbitrare din birourile secțiilor de votare a PMP, partid care a obținut mandate în Parlamentul European la precedentele alegeri europarlamentare.Articol preluat de la: www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.