Breaking News

BREAKING Guvernul libanez a demisionat după trei zile de proteste violente cauzate de exploziile care au distrus capitala țării

1 minute necesare pentru a citi articolul

Guvernul de la Beirut a demisionat. Anunțul a fost făcut, luni seară, de premierul Libanului Hassan Diab. Decizia vine după trei zile de proteste violente cauzate de exploziile nimicitoare care au distrus capitala Libanului în 7 august.

Mii de oameni au ieşit în stradă şi au luat cu asalt sediul Ministerului de Externe și Parlamentul, libanezii cerând socoteală autorităţilor pentru felul în care au gestionat situaţia după explozia de marţi, soldată cu peste 200 de morţi şi peste 6.000 de răniţi. Explozia de marţi a venit pe fondul unei accentuate crize economice cu care Libanul se confruntă de multă vreme.

Deși Executivul condus de Diab a dat asigurări că vinovaţii vor primi pedeapsa maximă posibilă, libanezii consideră că Guvernul a fost neglijent şi îl consideră responsabil de explozia care a lăsat sute de mii de oameni fără adăpost.

Deflagraţia de marţi seară a distrus cartiere întregi. Zeci de oameni sunt încă daţi dispăruţi. Echipele de salvare continuă căutările, în timp ce spitalele sunt supraaglomerate.

Numeroase ţări şi-au anunţat sprijinul faţă de Liban – cu echipe medicale, sute de tone de echipamente medicale şi hrană -, iar agenţiile ONU ajută cu medicamente şi hrană, după ce principalul siloz al Libanului a fost distrus în explozie.

Comunitatea internaţională a reuşit să mobilizeze duminică un ajutor de urgenţă în valoare de 252.7 milioane de euro pentru Liban, a promis că acesta va fi distribuit direct populaţiei şi a solicitat o anchetă transparentă a cauzelor dezastrului, informează AFP, citată de Agerpres.

„În această perioadă oribilă, Libanul nu este singur”, au asigurat cei treizeci de şefi de stat şi de guvern, miniştri şi oficiali ai unor organizaţii internaţionale, reuniţi la iniţiativa comună a Franţei şi ONU prin videoconferinţă.

Uniunea Europeană s-a angajat să contribuie cu 60 de milioane de euro pentru a răspunde „celor mai urgente nevoi”, iar Qatarul a promis 50 de milioane de dolari.

sursa foto: Twitter/ Nabih

 

Citeste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *