Breaking News

BREAKING O comisie specială din Secretariatul de stat pentru revoluționari a respins cererea lui Marcel Ciolacu de a fi declarat luptător cu rol determinant la Revoluția din decembrie 1989

2 minute necesare pentru a citi articolul

O comisie specială din cadrul Secretariatului de stat pentru revoluționari, organism aflat în subordinez Guvernului, a respins cererea lui Marcel Ciolacu de a fi declarat luptător cu rol determinant la Revoluția din decembrie 1989, potrivit documentului oficial postat pe site-ul instituției. De notat că decizia comisiei a fost luată pe 22 iunie, la exact o săptămână după ce Marcel Ciolacu a depus jurământul de premier. Cel care a cerut analiza a fost șeful Secretariatului de stat, Mihai Iulian Dodu, printr-o adresă din 19 iunie, potrivit documentului oficial.

”În urma verificării înscrisurilor din dosarul administrativ, comisia constată că în perioada 14-22 decembrie 1989 domnul Ion Marcel Ciolacu nu a îndeplinit condiția cumulativă de a ocupa și apăra obiectivele de importanță deosebită, care au aparținut regimului totalitar, în localitățile în care, în urma acestor acțiuni și confruntări au rezultat persoane ucise, rănite sau reținute până la fuga dictatorului, respectiv ora 12.0, motiv pentru care comisia respinge cererea LRD nr. 6725/02.04.2022 cu majoritate de voturi”, se arată în document.

Cererea LRD înseamnă cerere de acordare a titlului de luptător cu rol determinant la Revoluția din decembrie 1989.

De ce a verificat Secretariatul de stat cererea lui Ciolacu? Documentul oficial arată că verificarea a venit ca urmare a comunicării de către DNA a clasării unui dosar ce privea calitatea de luptător determinant a lui Ciolacu.

Nu este clar în acest moment care sunt pașii formali pe care instituția îi va parcurge. Într-un dosar similar din iuni 2022, secretariatul de stat pentru revoluționari, structură subordonată Guvernului, a decis să ceară în justiție retragerea certificatului de luptător cu merite deosebite în Revoluția anti-comunistă din 1989 atribuit fostului președinte Ion Iliescu.

Vezi aici documentul oficial în cazul lui Marcel Ciolacu

Context. Dosarul in rem privind certificatele de revoluţionar, care îl viza, printre alții, și pe liderul PSD Marcel Ciolacu a fost clasat de DNA, deoarece „fapta nu este prevăzută de legea penală”, potrivit unui răspuns oficial al DNA la solicitarea G4Media.ro în martie 2023.

„În cauza disjunsă din dosarul la care faceți referire, la data de 17 martie 2023, procurorii anticorupție au dispus soluția clasării în conformitate cu prevederile art. 16, lit. b, teza I (“fapta nu este prevăzută de legea penală ….”) din Codul de Procedură Penală.

Precizăm că, în dosarul respectiv s-au desfășurat acte de urmărire penală doar cu privire la faptă (“in rem”), raportat la modalitatea de soluționare a cererilor pentru eliberarea certificatelor de Luptător cu Rol Determinant.

Prin urmare, nicio persoană nu a avut calitatea de suspect sau inculpat”, se arată în răspunsul transmis G4Media.ro de către DNA.

Citeste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.