Breaking News

BREAKING Profesorii resping oferta guvernului și anunță că luni va fi grevă generală

2 minute necesare pentru a citi articolul

Update 18.54: Colegiul Național al Liderilor din FSLI și FSE, organism de conducere format din reprezentanții județeni ai sindicatelor, a decis duminică seată respingerea ofertei Guvernului și menținerea deciziei de a intra în grevă generală pe termen neliminat în școli, din data de 22 mai, ora 8:00, conform surselor Edupedu.ro.

Articol inițial: Oferta Guvernului i-a nemulțumit pe liderii sindicali prezenți la negocierile de la Palatul Victoria duminică după-amiaza. Marius Nistor și Simion Hăncescu, președinții federațiilor sindicale, au anunțat că pe această ofertă, mâine în școli „va fi grevă generală”, potrivit Edupedu.ro.

Oferta guvernului pentru protestatari a fost acordarea unor bonusuri pentru profesorii debutanți, bonusuri pentru profesorii din zone defavorizate și creșteri de salarii pentru personalul nedidactic, conform surselor G4Media.ro.

Declarațiile făcute la ieșirea de la negocieri:

Marius Nistor: Profesorii vor trebui să primească din partea executivului o soluție care să fie credibilă. Noi o să le pune la dispoziție exact comunicatul care pleacă din partea Guvernului, acest comunicat va ajunge în toate organizațiile noastre iar membri noștri de sindicat se vor pronunța. Dar cu certitudine vă spunem că pe această ofertă mâine va fi grevă generală!

Eu mi-aș fi dorit, și este dorința tuturor celor care lucrează în sistem, să nu fie această grevă generală. Nu noi ne-am dorit-o, am fost obligați să ajungem aici, este un cumul de mulțumiri iar durata lor va depinde strict de răspunsul pe care îl va avea guvernul, nu de tipul acestor declarații, ci de dorința colegilor noștri .

Când vor hotărî domniile lor, dar trebuie să vină cu oferte care trebuie să fie foarte tranșant e ca și clare ca termine și ca sume. În momentul de față chiar dacă sunt intenții bune, noi discutăm doar despre intenții, vorbim despre viitoare legea salarizării, legea salarizării care va începe să fie negociată abia din 15 iulie, iar ca aprobare, poate să ajungă undeva la sfârșitul lui octombrie sau la sfârșitul lui 2023, ca aplicabilitate – de la 1 ianuarie 2024, eventual și nu se știe, pentru că nu s-a dat un răspuns tranșant, dacă o grilă care va fi discutată și va fi negociată, va fi aplicată într-o singură tranșă sau în mai multe. Deci noi discutăm într-o momentul de față doar despre posibilități.

Legat de bonusul de 1000 RON pentru debutanți, oferit la negocieri?

Nu s-a spus concret de 1000 RON, e doar o propunere, nu este nimic clar.

Ce vi s-a spus exact?

S-a vorbit de bonusuri. De bonusuri s-a vorbit, că sunt dispuși să acorde bonusuri pentru profesorii debutanți și pentru personalul didactic care lucrează în zone defavorizate. Și atât. Nu s-a discutat despre sume.

Ce se întâmplă cu încheierea anului școlar, examenele?

Simion Hancescu: Guvernul trebuie să răspundă la această întrebare, nu noi.

Ce le spuneți părinților, ce fac ei de mâine dimineață?

Ceea ce am mai spus mereu, sunt școli care sunt sută la sută în grevă, nu are cine să supravegheze, recomandarea este să îi țină pe copii acasă dar școlile nu sunt închise, să fie foarte clar, acolo unde sunt profesorii de serviciu vor avea grijă de copii dacă vin la școală .

Se încheie situația copiilor la sfârșit de an?

Rămâne de văzut.

Citește tot articolul pe Edupedu.ro

Citeste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *