Autoritățile separatiste pro-ruse din regiunea separatistă moldovenească Transnistria au declarat duminică că o explozie la o unitate militară a fost probabil provocată de o dronă lansată din Ucraina.
„Astăzi a avut loc un incendiu pe teritoriul unei baze militare din Tiraspol în urma unei explozii. S-a stabilit preliminar că explozia a fost cauzată de un atac cu o dronă kamikaze”, au declarat autoritățile pe rețelele de socializare, susținând că drona a fost lansată din regiunea Odesa din Ucraina, relatează AFP.
Agenția de presă rusă TASS scrie că ”forțele moldovenești susținute de Ucraina au atacat cu o dronă kamikaze o bază militară din regiunea separatistă moldovenească pro-rusă Transnistria, distrugând un elicopter”
BREAKING:
🇲🇩Tensions are rising in Moldova
Ukrainian-backed Moldovan forces have attacked a military base in the Pro-Russian breakaway Moldovan region of Transnistria with a kamikaze drone, destroying one helicopter – TASShttps://t.co/BDF18qvsMS pic.twitter.com/V0asfGzyHb
— Megatron (@Megatron_ron) March 17, 2024
BREAKING:
Video released of the suicide drone strike on military helicopter in the illegitimate breakaway region of Transnistria in Moldova.
1500 Russian soldiers are stationed in Transnistria. It’s time for them to leave and for Moldova’s territorial integrity to be restored pic.twitter.com/wzUhq8qjMZ
— Visegrád 24 (@visegrad24) March 17, 2024
Context
Pe teritoriul Transnistriei au rămas aproximativ 1.500 de soldați și ofițeri ruși, membri ai echipelor de „menținere a păcii” stabilite în acordul din 1992. La Cobasna există un depozit de peste 20.000 de tone de muniție rămase de la fostele trupe sovietice și, apoi, ruse.
În 1999, Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), într-un document semnat la Istanbul inclusiv de Federația Rusă, a stabilit că aceste trupe ar avea termen să plece din Transnistria până în 2002. În iulie 2023, OSCE a cerut, într-un alt document adoptat de Adunarea Parlamentară, la Vancouver (Canada), ca actuala operațiune de menținere a păcii să se transforme într-o misiune civilă multilaterală, sub un mandat internațional.
Din 24 februarie 2022, când Rusia a atacat Ucraina, autoritățile de la Kiev au închis ermetic frontiera cu Transnistria. De atunci, nu mai este posibilă rotația militarilor ruși, aceștia neputând pleca nici de pe Aeroportul Internațional din Chișinău.
Citește integral
EXPLICATIV Ce este Transnistria, fâșia dintre Republica Moldova și Ucraina. Temeri că Putin ar putea să o anexeze la Rusia după Congresul extraordinar de la Tiraspol din 28 februarie
Articol preluat de la: www.g4media.ro