Breaking News

DOCUMENT Salariile profesorilor și ale angajaților din Educație cresc cu doar 4,3%, în medie, în 2023 – proiect

1 minute necesare pentru a citi articolul

Salariile cadrelor didactice și ale angajaților din Învățământ cresc cu doar 4,3%, în medie, în 2023, conform fișei bugetare a Ministerului Educației publicată în proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2023 de către Ministerul de Finanțe. Asta în condițiile în care Ministerul Educației primește, potrivit acestui proiect, cel mai mic procent raportat la PIB din istoria recentă, doar 2,1%, după cum scrie EduPedu.ro.

Capitolul cheltuieli de personal este cel care cuprinde toate salariile din învățământ, inclusiv ale profesorilor, personalului didactic auxiliar și nedidactic, angajat de către școli și inspectorate, plus cel din Ministerul Educației. Este vorba, potrivit datelor publice de la Ministerul Finanțelor, de 275.175 de posturi ocupate în septembrie 2022, adică 21,9% din cei 1,25 milioane de salariați bugetari din România. Practic, unul din cinci salariați la stat lucrează în Învățământ.

Totalul cheltuielilor de personal, adică cheltuielile cu salariile sau de natură salarială, a fost în 2022 de 22 de miliarde de lei, iar pentru anul care urmează, 2023, aceste cheltuieli au o alocare de 23 de miliarde lei. Creșterea este de 4,36% – adică aceasta va fi, în medie, majorarea salarială pentru personalul din acest domeniu. În mod paradoxal, creșteri similare sau chiar mai mici sunt prognozate și pentru anii următori, potrivit fișei de buget publicate de Ministerul Finanțelor.

Articolul integral, pe EduPedu.ro.

Citeste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *