Breaking News

”Nu ne predăm!“. Cel puțin 10 generali ruși s-ar fi alăturat lui Prigojin

3 minute necesare pentru a citi articolul

Replica lui Prigojin la discursul lui Putin: ”Nu ne predăm!“. Cel puțin 10 generali ruși s-ar fi alăturat lui Prigojin

Prigojin la sediul comandamentului militar rus din Rostov pe Don FOTO / captură video Twitter Visegrad24

Într-un mesaj trnsmis după intervenția televizată a liderului de la Kremlin, șeful Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat că luptătorii săi nu se vor preda la ordinul lui Vladimir Putin.

„În ceea ce privește trădarea Patriei, președintele se înșală profund. Suntem patrioți ai patriei mame. Am luptat și luptăm, toți luptătorii Wagner. Și nimeni nu se va preda cerințelor președintelui, ale FSB, sau ale oricui altcuiva. Pentru că nu vrem ca țara trăiască mai departe în minciuni de corupție și birocrație.

Când am luptat în Africa, ni s-a spus că avem nevoie de Africa, iar apoi au aruncat-o, pentru că au furat toți banii care trebuiau să vină pentru ajutor. Când ni s-a spus că luptăm cu Ucraina, ne-am dus și am luptat. Dar s-a dovedit că au fost furate și muniția, armele, toți banii destinați pentru asta, în timp ce oficialii stau și le păstrează pentru un incident ca astăzi, când cineva merge spre Moscova. Acum nu mai păstrează nimic, ne lovesc cu avioane și elicoptere, dar ratează nimeresc și civili. Și au lovit civili pentru că sunt disperați. Lovesc oriunde pot. Noi suntem patrioții, dar cei care ni se împotrivesc astăzi sunt cei care s-au adunat în jurul ticăloșilor“.

Trupe Wagner se îndreaptă către nord, în regiunea Voronej, probabil către Moscova, potrivit serviciilor militare britanice de informaţii, citat de BBC News.

O sursă din cadrul serviciilor ruse de securitate (FSB) declara anterior Reuters că gruparea paramilitară rusă Wagner a preluat controlul unor instalaţii militare din Voronej – care se află la jumătatea drumului dintre Rosto-pe-Don şi Moscova.

Ministerul britanic al Apărării susţine că Wagner ”aproape sigur” a ocupat obiectivele militare în Rostov-pe-Don, relatează BBC News.

În această notă, ministerul cataloghează această rebeliune drept ”cea mai semnificativă provocare a statului rus din ultima vreme”.

Londra apreciază că acest conflict escaladează într-o ”confruntare militară totală”.

Forţe ale grupării Wagner au ”traversat din Ucraina ocupată în Rusia prin cel puţin două locuri”, potrivit spionajului militar britanic.

Unele servicii ruse de securitate ”probabil au rămas pasive” faţă de rebeliunea Wagner, potrivit Guvernului britanic.

”În următoarele ore, loialitatea forţelor ruse de securitate şi mai ales a Gărzii Naţionale ruse va fi cheia modului în care se desfăşoară criza”, mai estimează spionajul militar britanic. Cel puțin 10 generali ruși s-ar fi alăturat lui Prigojin.

Ce spune șeful spionajului ucrainean

Şeful serviciilor de informații ale armatei Ucrainei, Kirilo Budanov, a comentat războiul care se desfăşoară în prezent în Rusia între liderul mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin şi ministrul Apărării Serghei Şoigu, spunând că acest conflict este destul de real.

„Nu l-aș numi un joc pentru public sau un fals. Acest conflict este destul de real“.

Armata ucraineană a anunţat că ”observă” încăierarea dintre şeful grupării paramilitare ruse Wagner Evgheni Prigojin şi înaltul comandament rus, după ce Prigojin a acuzat comandamentul de atacuri sângeroase asupra bazelor sale, relatează AFP.

”Observăm”, a anunţat într-un mesaj postat pe Twitter Ministerul ucrainean al Apărării.

Comandantul serviciilor militare ucrainene de informaţii, Chirilo Budanov, consideră că facţiuni rivale ruseşti au început ”să se devoreze între ele pentru putere şi bani”.

Moscova a anunţat, la rândul său, că trupe ucrainene se pregătesc să atace ”profitând de provocarea” lui Prigojin.

Cel puțin 10 generali ruși s-au alăturat lui Prigojin

Cel puțin 10 generalil ruși s-au alăturat mercenarilor Wagner conduși de Prigojin, susțin bloggerii ruși. De asemenea, o coloană groasă de fum a fost filmată sâmbătă în apropiere de orașul Voronej, cel mai probabil cauzată de prăbușirea sau doborârea unui elicopter al armatei ruse.

Aviația rusă a bombardat autostrada M-4, care face legătura între Rostov și Moscova, folosită de mercenarii Wagner în drumul lor spre capitala Federației Ruse, a declarat un oficial de la Kiev, care citează surse media rusești. Conform unor informații încă neconfirmate oficial de autoritățile ruse, armata rusă folosește aviația pentru a lovi convoaiele Wagner, în ciuda traficului auto intens și a faptului că pe acest drum se află multe mașini civile. Pe rețelele sociale au apărut inclusiv imagini cu un avion A-26 al armatei ruse, doborât în zona Voronej.

Unitățile din regiunile Kaluga și Tula sunt în alertă și au primit armament, potrivit BBC Rusia, care citează surse din Ministerului de Interne. Militarii au primit ordin să meargă la Moscova cu un convoi cu vehicule. Nu au primit alte detalii. În urma înfruntării din oralul Rostov pe Don, militarii Gărzii Naționale Ruse au fugit, abandonându-și armele și mai multe vehicule blindate de transport de trupe.Citeste articolul complet pe ziare.com

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.