Breaking News

Parlamentul European va discuta ce s-a întâmplat la Consiliul JAI unde României i s-a refuzat intrarea în Schengen

1 minute necesare pentru a citi articolul

Pe ordinea de zi a plenarei Parlamentului European de săptămână această de la Strasbourg s-a adăugat punctul privind Consiliul JAI de săptămână trecută și votul de veto al Austriei împotriva aderării României la Schengen.

Spațiul SchengenFoto: Nikolai Sorokin / Dreamstime.com

„Prin toate pârghiile pe care le avem ținem subiectul pe agendă și facem tot ce depinde de noi pentru a duce România în Spațiul Schengen, acolo unde românii merită.”, scrie pe Facebook europarlamentarul Vlad Botoș.

Președintele Klaus Iohannis susține că a fost deazmăgit și supărat după votul din Consiliul JAI, în care Austria a blocat aderarea României la Schengen.

„Miercuri și joi, vom avea o întâlnire a Consiliului European și cu certitudine voi ridica această problemă. Un nou vot va fi când se întruneste consiliul JAI și e greu de crezut că în așa de puține zile se va produce o schimbare de opinie la partea austriacă. Eu voi duce lucrurile mai departe și sunt convins că vom găsi o soluție.”, a declarat, luni seară, președintele Klaus Iohannis.

Reamintim că România, care așteaptă intrarea în Schengen de 11 ani, nu a intrat în spațiul european de liberă circulație nici de această dată. Austria a reușit să blocheze joi o decizie favorabilă în Consiliul JAI, pentru aderarea la Schengen fiind necesară unanimitate.

Olanda i s-a alăturat, în condițiile în care se opune aderării Bulgariei, iar votul a fost dat „la pachet cu România”. În timp ce România și Bulgaria au rămas în afara Schengen, Croația a fost acceptată, prin votul dat joi în Consiliul JAI, astfel că această țară va intra în Schengen din 1 ianuarie 2023.

Austria a invocat numărul mare al migranților ilegali care ajung în această țară, una dintre rute fiind România, cifre contrazise de autoritățile de la București.

Pe același subiect:

Citeste articolul complet pe www.hotnews.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *