Breaking News

Premiile Nobel pe anul 2022

2 minute necesare pentru a citi articolul

Cu atribuirea Premiului Nobel pentru Economie s-a încheiat ediția 2022 a acestor premii. Iată lista acestora și motivarea dată pentru atribuirea lor:

  • Premiul Nobel pentru Fizică 2022

Alain Aspect (Franța), John F. Clauser (Statele Unite) și Anton Zeilinger (Austria) „pentru experimentele cu fotoni încurcați, pentru stabilirea încălcării inegalităților Bell și pentru pionieratul științei informației cuantice”

  • Premiul Nobel pentru Chimie 2022

Carolyn R. Bertozzi (Statele Unite), Morten Meldal (Danemarca) și K. Barry Sharpless (Statele Unite) „pentru dezvoltarea chimiei click și a chimiei bio-ortogonale”

  • Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină 2022

Svante Pääbo (Suedia) „pentru descoperirile sale privind genomul homininilor dispăruți și evoluția umană”

  • Premiul Nobel pentru Literatură 2022

Annie Ernaux (Franța) „pentru curajul și acuitatea clinică cu care descoperă rădăcinile, înstrăinările și constrângerile colective ale memoriei personale”

  • Premiul Nobel pentru Pace 2022

Ales Bialiațki (Belarus), Memorial (Rusia), și Centrul pentru Libertăți Civile (Ucraina). Laureații Premiului pentru Pace reprezintă societatea civilă din țările lor de origine. Aceștia promovează de mulți ani dreptul de a critica puterea și de a proteja drepturile fundamentale ale cetățenilor. Aceștia au depus un efort remarcabil pentru a documenta crimele de război, încălcările drepturilor omului și abuzurile de putere. Împreună, ei demonstrează importanța societății civile pentru pace și democrație.

  • Premiul pentru Științe Economice în memoria lui Alfred Nobel 2022

Ben S. Bernanke (Statele Unite), Douglas W. Diamond (Statele Unite) și Philip H. Dybvig (Statele Unite) „pentru cercetări privind băncile și crizele financiare”.

“Fundația Nobel este o instituție privată înființată în 1900, pe baza testamentului lui Alfred Nobel. Principala sarcină este de a gestiona bunurile puse la dispoziție prin testament, precum și proprietatea intelectuală legată de Premiul Nobel care s-a dezvoltat de-a lungul anilor.

La 27 noiembrie 1895, Alfred Nobel și-a semnat ultimul testament, donând cea mai mare parte a averii sale unei serii de premii în domeniile Fizică, Chimie, Fiziologie sau Medicină, Literatură și Pace – Premiile Nobel. În 1968, Sveriges Riksbank (banca centrală a Suediei) a înființat Premiul Sveriges Riksbank în științe economice în memoria lui Alfred Nobel.

Mai multe organizații și activități de informare au fost dezvoltate pentru a inspira generațiile și a disemina cunoștințe despre Premiul Nobel. Printre aceste entități se numără: Nobel Prize Outreach și Nobel Prize Museum, ambele situate în Stockholm, precum și Nobel Peace Prize, Research & Information AS și Nobel Peace Center Foundation, toate situate în Oslo.” este explicația postată pe site-ul Premiilor Nobel.

Suma atribuită pentru fiecare Premiu Nobel este de 10 milioane de coroane suedeze, echivalentul la ora actuală a 910.000 Euro. În cazul în care sunt mai mulți premiați, suma se împarte între aceștia.

Citește și…

Citeste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *