Președintele bulgar Rumen Radev și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au discutat la telefon duminică despre aderarea Bulgariei la Schengen, a declarat secretariatul de presă al lui Radev, relatează BTA.

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei EuropeneFoto: snapshot/Future Image/D Anoraganingrum / Shutterstock Editorial / Profimedia
Aderarea Bulgariei la spațiul Schengen, precum și măsurile pentru finalizarea mai rapidă a procesului au fost în centrul discuțiilor. Președintele Radev și-a exprimat așteptările că realizările Bulgariei vor fi recunoscute de toți partenerii din UE și că Bulgaria va adera la Schengen în 2023. Subiectul va fi discutat la o viitoare reuniune a Consiliului European de la Bruxelles în această lună.
Pe 8 decembrie, Consiliul JAI a examinat și votat două propuneri de extindere a spațiului Schengen, respingând Bulgaria și România, aprobând însă intrarea Croației.
Reamintim că România, care așteaptă intrarea în Schengen de 11 ani, nu a intrat în spațiul european de liberă circulație nici de această dată, deși a avut sprijinul a 26 de state membre ale UE.
Austria a reușit să blocheze joi decizia favorabilă în Consiliul JAI, pentru aderarea la Schengen fiind necesară unanimitate. Olanda i s-a alăturat, în condițiile în care se opune aderării Bulgariei, iar votul a fost dat „la pachet cu România”.
Judith Kohlenberger, expertă în migrație, notează Die Presse, spune că faptul că „Austria dă vina pe România şi Bulgaria, dar nu şi pe Ungaria sau Croaţia, este iraţional şi ipocrit”
„Din punct de vedere pur geografic, Bulgaria nu este o rută relevantă pentru persoanele care călătoresc fără viză în Serbia. Şi doar trei la sută dintre toţi solicitanţii de azil din Austria iau ruta prin România.