Breaking News

România își închide spațiul aerian din nordul Dobrogei, la granița cu Ucraina. „În aceste zone restricționate nu este permis zborul aeronavelor pilotate sau nepilotate, cu excepția aparatelor de stat”

2 minute necesare pentru a citi articolul

Autoritățile române au decis impunerea unor restricții suplimentare de zbor în spațiul aerian limitrof graniței cu Ucraina din zona de nord a Dobrogei, între Sulina și Galați, pe o adâncime de 20-30 km în interiorul spațiului aerian național, până la înălțimea de 4.000 m, anunță joi Ministerul Apărării Naționale, într-un comunicat.

Unde au cazut cele doua drone rusesti in RomaniaFoto: Hotnews

Potrivit comunicatului, „începând cu data de miercuri, 13 septembrie, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii împreună cu Ministerul Apărării Naţionale, în calitate de responsabili privind managementul spațiului aerian național, au impus restricții suplimentare de zbor în spațiul aerian limitrof graniței cu Ucraina din zona de nord a Dobrogei, între Sulina și Galați, pe o adâncime de 20-30 km în interiorul spațiului aerian național, până la înălțimea de 4.000 m”.

Notificarea privind suplimentarea restricțiilor de zbor – de tip NOTAM (Notice to Airmen) a fost transmisă pe canalele oficiale de comunicare de către autoritățile aeronautice competente civile și militare, precizează MApN.

Potrivit sursei citate, în aceste zone restricționate „nu este permis zborul aeronavelor pilotate sau nepilotate, cu excepția aeronavelor de stat (inclusiv SMURD și aeronavele aflate în situații de urgență)”.

MApN amintește că restricții de zbor în spațiul aerian limitrof întregii granițe cu Ucraina au fost impuse încă din luna mai 2022, după declanșarea războiului de agresiune de către Federația Rusă împotriva Ucrainei, pe o adâncime de 8 km în interiorul spațiului aerian național, până la înălțimea de 1.000 m.

„Pe fondul intensificării atacurilor rusești asupra porturilor ucrainene de la Dunăre au fost necesare măsuri pentru extinderea restricțiilor pentru a asigura o mai eficientă capacitate de monitorizare şi control al utilizării spațiului aerian”, arată Ministerul român al Apărării.

MApN precizează totodată că zborul aeronavelor civile în zona de control de aerodrom a aeroportului Tulcea nu sunt afectate.

CITEȘTE ȘI:

***

Amintim că forţele ruse au continuat și în această săptămână atacurile asupra infrastructurii portuare ucrainene de la Reni şi Izmail, în proximitatea graniţei dintre Ucraina şi România. Autoritățile române au trimis mesaje RO-Alert în opt localități din județul Tulcea, aflate în apropierea graniței cu Ucraina.

Ministerul Apărării a anunţat în cursul dimineții de miercuri că, în baza informaţiilor primite de la ISU Tulcea cu privire la sesizări telefonice prin serviciul 112 despre posibile cazuri de impact de dronă într-un sector cuprins între localităţile Nufăru, Malcoci şi Valea Nucarilor din judeţul Tulcea, echipe ale Armatei investighează aceste situaţii.

Ulterior, MApN a anunțat că un elicopter al Armatei române a descoperit noi fragmente ce par să fie de la drone militare, în zona unor localități aflate la peste 15 kilometri de granița cu Ucraina.

Fragmentele au fost descoperite în zona localităților Nufăru și Victoria, dispersate pe o suprafață de câteva zeci de metri, conform Ministerului Apărării.

Localitatea Nufăru se află la 14-15 km de cele mai apropiate puncte de granița cu Ucraina, iar Victoria la 17-18 km de frontieră. Nufăru este la 10 km de centrul municipiului Tulcea.

Primele două cazuri de resturi de dronă găsite pe teritoriul românesc au fost lângă localitatea Plauru, aflată practic pe graniță, însă Nufăru și Victoria sunt mult mai departe de frontieră.

În niciunul din cele trei cazuri de până acum, radarele României nu au detectat nimic.

CITEȘTE ȘI:

Articol preluat de la: www.hotnews.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.