Breaking News

Submarinul rusesc Belgorod, dat „dispărut” de o parte a presei, a fost reperat în Arctica

2 minute necesare pentru a citi articolul

Imagini obținute de Naval News arată submarinul Belgorod operând în Marea Barents, la nord de Peninsula Kola din Rusia. Informația vine după ce o parte a presei a relatat, „cu un anumit grad de isterie”, după cum notează publicația citată, că acest submarin, dotat cu arme nucleare „apocaliptice”, ar fi „dispărut”.

 

Naval News notează că Belgorod (K-329) este un submarin unic. El are o lungime de aproximativ 178 de metri, o lățime de 15 metri și o capacitate de aproximativ 30.000 de tone. Acest lucru îl face de departe cel mai mare construit oriunde în lume. Este înarmat cu arma strategică Poseidon, care este în sine unică.

Descrisă de marina americană ca fiind o „torpilă intercontinentală autonomă cu propulsie nucleară”, aceasta combină o rază de acțiune incredibilă cu performanțe greu de combătut. Există îngrijorarea că, cu armele actuale, torpila Poseidon este efectiv de neoprit, odată lansată.

Lansat în 2019, Belgorod a fost pus în funcțiune oficial la 8 iulie 2022, deci aceasta este una dintre primele sale călătorii cu rază de acțiune mai lungă. Traseul este însă foarte aproape de casă, practic în „curtea din spate” a Marinei ruse.

Submarinul a plecat de la Severodvinsk, în Marea Albă, în urmă cu câteva săptămâni, iar în 22 septembrie se afla în Marea Barents. Era încă acolo pe 27 septembrie. La ambele date a fost observat la suprafață. Acest lucru nu este neobișnuit pentru submarinele noi, notează Naval News.

Perspectiva unei lansări a Poseidon

Autorul articolului, H I Sutton, specializat în acest domeniu, subliniază că „predicțiile sunt periculoase în acest joc”. „Cu toate acestea, considerăm că o lansare de test a Poseidon nu este exclusă. Aceasta ar putea fi una de rutină, pentru a testa un nou sistem de armament. Sau ar putea fi în principal politică, ca o demonstrație. Testarea armelor nucleare, chiar și fără focoase, poate face parte din scara de escaladare nucleară aleasă de Rusia”, notează acesta.

Însă, arată expertul, mișcările submarinului sunt, în linii mari, în conformitate cu ceea ce ne-am aștepta de la un nou submarin.

Atacul Nord Stream

Un alt subiect abordat în articol este cel al scurgerilor de gaz din conductele Nord Stream de sub Marea Baltică, din 26 septembrie. Se crede că a fost vorba de un act deliberat de sabotaj, iar Rusia este principalul suspect.

Belgorod are o altă capacitate importantă, pe lângă torpilele Poseidon. Acesta poate acționa ca submarin mamă („platformă gazdă”) pentru submarine de mici dimensiuni, capabile să se scufunde la mare adâncime și care operează pe fundul mării. Rusia are o flotă de astfel de submarine mamă.

Din punct de vedere tehnic, Belgorod ar fi potrivit pentru a efectua un astfel de atac, chiar și în ape relativ puțin adânci. Iar mass-media s-a îndreptat spre el ca fiind cel mai cunoscut exemplu de acest tip de submarin pentru „misiuni speciale”.

Cu toate acestea, este foarte puțin probabil ca acesta să fi fost implicat. Se știe că a fost observat în Marea Barents pe 22 septembrie și din nou pe 27 septembrie. Astfel, este imposibil ca acesta să se fi aflat în Marea Baltică la momentul atacurilor. Și, dacă ne uităm la planurile sale de navigație din trecut, este la fel de puțin probabil să fi navigat în Marea Baltică înainte, potrivit sursei citate.

„Acest lucru nu exclude Rusia ca fiind în spatele atacurilor. Dar elimină Belgorodul ca suspect.”, mai arată H I Sutton.

Citește și…Citeste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *