Breaking News

Trump spune că a fost prea „ocupat” pentru a sorta secretele de stat

2 minute necesare pentru a citi articolul

Fostul preşedinte american Donald Trump, inculpat de gestionarea neglijentă a secretelor de stat după plecarea sa de la Casa Albă, s-a apărat într-un interviu, la Fox News, spunând că era prea ”ocupat” să sorteze documente confidenţiale, relatează AFP.

O imagine din rechizitoriul Departamentului de Justitie cu documente secrete tinute de Trump in baieFoto: Department of Justice / Zuma Press / Profimedia

În acest interviu difuzat luni seara pe postul conservator Fox News, Trump, în vârstă de 77 de ani, care va încerca să obțină un nou mandat de președinte anul viitor, a spus că, la plecarea sa rapidă de la Casa Albă în ianuarie 2021, bunurile sale personale au fost amestecate cu documente guvernamentale.

„Eu, unul, le-am scos în grabă, dar oamenii le-au împachetat și am plecat. Aveam haine înăuntru, aveam tot felul de obiecte personale în ele – o grămadă de lucruri”.

„Am tot dreptul să am aceste cutii”, a spus el.

Întrebat de reporterul Fox News, Bret Baier, de ce nu a predat documentele la ordinul agenților federali, Trump a răspuns: „Pentru că aveam cutii, am vrut să scotoc prin acele cutii pentru a scoate toate lucrurile personale. Nu voiam să le pun înapoi… încă”, a spus el.

„Am fost foarte ocupat, după cum ați putut vedea”, a adăugat el.

Documente secrete ținute în baie

Trump a apărut în urmă cu o săptămână în fața unui judecător federal din Miami pentru a fi înștiințat oficial cu privire la cele 37 de acuzații împotriva sa, ca parte a anchetei deschise după o percheziție FBI a casei sale din Florida, în august anul trecut.

Fostul președinte republican este acuzat că a pus în pericol securitatea Statelor Unite prin păstrarea unor documente confidențiale, inclusiv planuri militare sau informații privind armele nucleare, în casa sa de lux din Mara-Lago, Florida, în loc să le predea Arhivelor Naţionale.

Șase imagini publicate ca parte a rechizitoriului împotriva lui Donald Trump arată cutii de carton cu documente stivuite în mai multe încăperi ale proprietății sale din Mar-a-Lago, inclusiv în baie, între vasul WC și duș. De asemenea, materialele clasificate au mai fost găsite într-o sală de bal și în dormitorul său.

Trump a pledat nevinovat

Trump este judecat pentru37 de capete de acuzare în cazul documentelor secrete de la Casa Albă, inclusiv informaţii confidenţiale despre arme nucleare pe care este acuzat că nu le-ar fi returnat la Arhivele Naţionale după încheierea mandatului său.

Trump, care va fi judecat pentru neglijența cu care a gestionat secrete de stat după ce a părăsit Casa Albă, a pledat nevinovat la acuzațiile care i se aduc, în timpul apariției sale istorice la tribunalul federal din Miami.

„Pledăm nevinovat fără îndoială”, a declarat avocatul său Todd Blanche în timpul audierii, potrivit unui jurnalist AFP.

De asemenea, fostul preşedinte Donald Trump a susţinut un discurs la clubul său de golf din Bedminster, New Jersey, în care a criticat administraţia preşedintelui Joe Biden pentru punerea sa sub acuzare în cazul documentelor clasificate.

„Astăzi am asistat la cel mai malefic şi mai atroce abuz de putere din istoria ţării noastre. Este trist să vezi cum un preşedinte în exerciţiu corupt a făcut ca principalul său adversar politic să fie reţinut pe baza unor acuzaţii false şi fabricate de care el şi numeroşi alţi preşedinţi ar fi vinovaţi, chiar în mijlocul unor alegeri prezidenţiale în care pierde foarte mult”, a declarat Trump.

Donald Trump a descris acuzaţiile federale împotriva sa drept „interferenţă electorală şi încă o încercare de a truca şi fura alegerile prezidenţiale”.

Citește și:

Citeste articolul complet pe www.hotnews.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.