Breaking News

ULTIMA ORĂ Eugen Tomac cere oficial Comisiei Europene să atace în justiție decizia Consiliului JAI de a bloca intrarea României în Schengen

2 minute necesare pentru a citi articolul

Europarlamentarul Eugen Tomac, președintele PMP, a cerut marți oficial Comisiei Europene să atace la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) decizia Consiliului UE din 8 decembrie prin care a fost blocată intrarea României în spațiul Schengen.

”Libera circulație a persoanelor si a bunurilor sunt libertățile fundamentale ale Tratatului privind Funcționarea Uniunii Europene. Deși România a semnat aderarea la UE încă din 2005, aceste libertăți ii sunt in continuare negate. Deși Romania îndeplinește condițiile de aderare la spațiul Schengen, fapt confirmat in repetate rânduri încă din 2011, acest drept ii este si astăzi, încă o dată, încălcat. Comisia Europeana a confirmat că România are dreptul la Schengen. Parlamentul European – de asemenea. Singura instituție care refuză fără nicio justificare dreptul de aliniere al României cu celelalte state europene este Consiliul UE. Prin urmare, cer Comisiei să acționeze îndată împotriva Consiliului la Curtea de Justiție a Uniunii Europene și să blocheze astfel de acțiuni anti-europene care încalcă tratatele UE”, a declarat Eugen Tomac pentru G4Media.

Întrebat care este termenul legal în care Comisia Europeană trebuie să răspundă cererii sale, Tomac a spus că ”termenul legal e de 30 de zile, dar ținând cont de context, o decizie poate fi luată mult mai rapid, având în vedere că prin decizia Consiliului se încalcă Tratatul UE. Comisia Europeană are obligația să acționeze deîndată în spiritul apărării tratatelor. În acest moment nu se respectă principiul loialității între instituții, practic Consiliul UE pune sub semnul întrebării activitatea Comisiei Europene, nerecunoscând rapoartele și evaluările făcute de Comisia Europeană”.

Care sunt pașii următori dacă totuși Comisia Europeană nu atacă în justiție decizia Consiliului UE? ”Mai avem și alte instrumente și le vom utiliza doar dacă Comisia nu va acționa”, a spus Eugen Tomac, adăugând că ”Comisia trebuie să rămână loială pozițiilor sale, fiind unul dintre principalii susținători ai admiterii României în Spațiul Schengen”.

Context. Joi, 8 decembrie, Consiliul JAI a respins formal intrarea României în Schengen în urma veto-ului Austriei și Olandei. Olanda a menționat că s-a opus doar aderării Bulgariei, dar pentru că România și Bulgaria sunt legate juridic, veto-ul său s-a contabilizat și în dreptul României.

Consiliul JAI este o formațiune a Consiliului UE. Consiliul UE este instituția comunitară care reunește guvernele statelor membre UE.

Citeste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *