Bursa de Valori Bucuresti

Insolvența unei companii strategice costă milioane. Statul român, deși acționar majoritar, a tăiat facilitățile fiscale

1 minute necesare pentru a citi articolul

Miercuri, 10 Iulie 2024, ora 16:08

37 citiri

Insolvența unei companii strategice costă milioane. Statul român, deși acționar majoritar, a tăiat facilitățile fiscale

Datoriile totale ale companiei de stat au atins un nivel record, de peste 771 de milioane de lei FOTO Facebook/Romaero

Romaero SA, compania strategică de apărare cu profil aeronautic, a publicat miercuri, 10 iulie, raportul anual pentru 2023. Compania, ale cărei acțiuni sunt listate la Bursa de Valori București a avut o cifră de afaceri de 40,1 milioane de lei, în scădere cu peste 40% față de anul precedent.

Romaero se află în insolvență de la mijlocul lunii ianuarie a acestui an, iar tranzacționarea acțiunilor sale este oprită. În raportul publicat miercuri arată că pierderile sale din exploatare s-au triplat, ajungând la finalul lui 2023 la peste 126,2 milioane de lei, comparativ cu 41,3 milioane, la finalul lui 2022.

Compania spune că procedura insolvenței a dus la creșterea cheltuielilor. În timpul exercițiului financiar precedent, cheltuielile au crescut cu peste 30%, conform raportului financiar.

Romaero atribuie această majorare cheltuielilor crescute cu provizioanele constituie în urma insolvenței. La finalul lui 2022, compania pune deoparte 5,8 milioane de lei. La sfârșitul lui decembrie 2023, provizioanele, care reprezintă bani destinați unor obligații financiare anume, ajung la 36,3 milioane de lei, conform documentului. Acestea includ bani pentru concediile neefectuate ale angajaților și bonificații de pensii, în cuantum de 4,5 milioane de lei.

Provizionale nou constituite pe parcursul anului se referă exclusiv la obligații fiscale constatate de Fisc, anume 25,45 milioane de lei pentru datorii accesorii apărute ca urmare a pierderii facilităților fiscale, după intrarea în insolvență, și, respectiv, 5,48 milioane de lei reprezentând obligații fiscale suplimentare stabilite de inspectorii fiscali în urma unei anchete care viza perioada ianuarie 2017 – decembrie 2023. Cu alte cuvinte, beneficiile de care s-a bucurat compania trebuie acum înapoiate statului, ceea ce pune și mai multă presiune pe finanțele unei firme deja îngropate în datorii.

Statul român este acționarul majoritar al companiei strategice, cu peste 56% din acțiuni. Datoriile companiei au ajuns la peste 771 de milioane de lei.Articol preluat de la: ziare.com

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.