Casa

”Pot să-i ridic din nou fără să mai umblu după un milion de avize?”

2 minute necesare pentru a citi articolul

Sambata, 01 Aprilie 2023, ora 03:30

292 citiri

Problemele celor care dărâmă pereți în apartament fără autorizație: "Pot să-i ridic din nou fără să mai umblu după un milion de avize?"

Apartament în care se execută lucrări FOTO captură YouTube

Cutremurele din ultima perioadă i-au îngrijorat pe români. Unii s-au grăbit să-și asigure locuințele, iar cei care urmează să cumpere un apartament cer asigurări legate de rezistența clădirilor în care se află.

Și cei care nu au planuri să se mute au devenit mai prudenți și îi supraveghează pe vecinii care fac lucrări de amenajare pentru a se asigura că nu fac modificări care ar putea afecta rezistența blocului în cazul unui cutremur.

Este cazul relatat de o româncă în mediul online, care a fost reclamată din cauza pereților sparți în apartament.

„La un apartament cu o cameră am demolat 2 pereți care compuneau o bucătărie micuță, pereții nefiind de rezistență. Fără să fi consultat legile, am crezut că nu e nici o problemă. Nu știu care din vecini a făcut reclamație și în cazul acesta poliția a venit și a fotografiat pereții și au spus să așteptăm.

În mod sigur cred că o amendă. Întrebarea e pot să-i ridic din nou fără să mai umblu după un milion de avize? Mulțumesc mult celor care răspund. Îmi asum criticile, situația e că chiar nu am știut…Sunt plecată de 20 de ani din țară și intenționez să mă întorc, de asta vă spun că nu știu cum stau lucrurile și la ce să mă aștept”, a scris aceasta pe grupul Avocatul online.

„Trebuia să luați autorizație de demolare”

Această a primit mai multe sfaturi de la membrii grupului, în comentarii.

„Din păcate trebuia să luați autorizație de demolare construcție. Cel mai probabil o să vă dea o amendă de 1000 lei și o să vă pună să refaceți acei pereți sau o expertiză MLPAT din care să reiasă că nu a fost afectată structura de rezistență și intrarea în legalitate (autorizație demolare, plan arhitect).”

„1000 de lei? Poate nu știi cât e amenda pentru așa ceva, îți dă urbanismul de sari în sus. Și așa cred că nu mai durează mult și vor fi verificate toate apartamentele pe tema asta, atunci să vezi cât crește bugetul țării.”

„90% dintre cei care stau la bloc demolează ziduri care nu sunt de rezistență fără autorizații, tu ai vecină super grijulie și o mare invidioasă.”

„A primit o amendă usturătoare”

„Știu pe cineva din familie care a pățit ceva similar, a primit o amendă usturătoare și a fost și obligat să ridice pereții.”

„Probabil a modificat pereții de susținere, adică cei de rezistență, dar pentru cei din BCA nu cred!

Cunosc cel puțin 4 familii care au dat jos pereții din BCA, unul a vândut apartamentul, au venit evaluatorii, dar nu au pățit nimic.

Cu pereții de rezistență trebuie să fii inconștient să umbli la ei, pentru că riști să-ți vină blocul în cap!”

„De ce să sufere 19 apartamente pentru un proprietar inconștient”

„De exemplu dacă distruge un perete de susținere, compromite tot blocul. Adică de ce să sufere 19 apartamente pentru un proprietar inconștient (aici mă refer strict la demolare perete susținere, alea din beton armat).”

„La mine vecinul de sub apartament a spart perete dintre bucătărie și debara hol, unde a băgat aragaz și hotă pe gura de aerisire, tot mirosul de la el vine la mine în apartament și administratorul nu îi spune nimic.”

„Dacă-ți place așa cum arată acum, contractează o firmă să se ocupe de proiect și execuție, așa intri în legalitate, doar dacă nu au fost pereți de rezistență.”



Citeste articolul complet pe ziare.com

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *