CoronavirusEuropa

CE recomanda Romaniei sa ia masuri pentru a sustine economia, in contextul epidemiei de COVID-19

2 minute necesare pentru a citi articolul

Comisia Europeana a facut, miercuri, mai multe recomandari Romaniei pentru luarea unor masuri economice in vederea unui raspuns coordonat la pandemia cauzata de coronavirus.

Potrivit unui comunicat al CE, Comisia a prezentat miercuri recomandari specifice fiecarei tari in care furnizeaza orientari de politica economica tuturor statelor membre ale UE, in contextul pandemiei cauzate de coronavirus.

“Sa aplice politici fiscal-bugetare conforme cu recomandarea Consiliului din 3 aprilie 2020 si sa ia totodata toate masurile necesare pentru a combate in mod eficace pandemia, a sustine economia si a sprijini redresarea viitoare.

Sa evite adoptarea unor masuri permanente care ar pune in pericol sustenabilitatea finantelor publice. Sa consolideze rezilienta sistemului de sanatate, inclusiv in ceea ce priveste personalul medical si produsele medicale, si sa imbunatateasca accesul la serviciile de sanatate”, este prima recomandare facuta pentru Romania.

De asemenea, CE a cerut Romaniei sa extinda masurile de protectie sociala si accesul la serviciile esentiale, sa atenueze impactul crizei asupra ocuparii fortei de munca prin dezvoltarea unor formule flexibile de lucru si a unor masuri de activare, sa consolideze competentele si invatarea digitala si sa asigure accesul egal la educatie.

Romaniei i se mai recomanda sa asigure sprijin sub forma de lichiditati pentru economie, sa avanseze finantarea proiectelor de investitii publice si sa promoveze investitiile private pentru a favoriza redresarea economica.

“Sa imbunatateasca eficacitatea si calitatea administratiei publice, precum si previzibilitatea procesului decizional, inclusiv printr-o implicare adecvata a partenerilor sociali”, este o alta recomandare a CE.

Potrivit comunicatului, un raspuns economic coordonat la nivel european este esential pentru relansarea activitatii economice, pentru reducerea prejudiciilor si pentru diminuarea divergentelor si a dezechilibrelor.

“Impactul coronavirusului a fost similar celui al unui asteroid, lasand un veritabil crater in economia europeana. Prezentul pachet de masuri din cadrul semestrului de primavara a fost reformat si simplificat astfel incat sa calauzeasca statele membre spre iesirea din furtuna.

In clipa de fata, punem accentul pe investitiile in sectorul sanatatii publice si pe protejarea locurilor de munca si a intreprinderilor. Pe masura ce avansam in directia redresarii, semestrul va fi esential pentru ajungerea la o abordare coordonata care sa readuca economiile noastre pe calea catre o crestere durabila si favorabila incluziunii, fara a lasa pe nimeni in urma.

Avem nevoie, de asemenea, de reforme care sa imbunatateasca productivitatea si mediul de afaceri. Odata ce conditiile vor permite acest lucru, va trebui sa gasim un echilibru intre realizarea sustenabilitatii fiscale si stimularea investitiilor”, a declarat Valdis Dombrovskis, vicepresedintele executiv pentru o economie in serviciul cetatenilor.

Citeste si:

Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.Citeste articolul complet pe ziare.com

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *