AncheteCoronavirus

DOCUMENT. Statul rămâne fără instrumentul legal privind obligativitatea carantinării/izolării. Ordinul Ministerului Sănătății este suspendat nu se știe până când

2 minute necesare pentru a citi articolul

Măsurile de carantină/izolare impuse de Guvernul României  – conform Ordinului Ministerului Sănătății – au fost suspendate, temporar, în urma deciziei de neconstituționalitate pronunțată de Curtea Constituțională a României în 26 iunie.

Deși inițial guvernanții au negat că vor ajunge în imposibilitatea de a aplica obligativitatea carantinării/izolării, acest lucru se întâmplă oficial, începând de vineri – reiese dintr-un document oficial ajuns în posesia G4Media.

Mai precis, din informarea Nr.139305/03.07.2020, transmisă de către MAI Centrelor de Coordonare și Conducere a Intervenției Județene/Municipiul București, reiese că s-au suspendat măsurile de izolare/carantinare pentru persoanele aflalte în situație de urgență de sănătate publică, determinată de infecția cu Covid-19.

Decizia de suspendare rămâne valabilă până când Parlamentul și Guvernul se vor conforma deciziei Curții Constituționale, se precizează în documentul publicat de G4Media(vezi foto jos), fără alte explicații privind modul în care se va reglemnta această situație.

În lipsa dispozițiilor Ordinului Ministerului Sănătății, care viza obligativitatea carantinării/izolării, autoritățile se mulțumesc să recomande personelor considerate cu risc de infectare cu Covid-19, să respecte măsurile de protecție.

Vezi documentul mai jos:

„În concluzie, măsura izolării la domiciliu/crantinării instituționaliazate se suspendă temporar pentru toate persoanele (inclusiv persoanelor pentru care s-a aplicat această măsură anterior dateli de 2.07.2020).

Totodată, ținând cont de contextul epidemiologic actual și de evoluția răspândirii infecției cu virusul SarsCov2, precum și de riscul crescut de transmitere comunitară în rândul populației, în vederea prevenirii răspândirii infecției, pentu persoanele care au fost în contact cu un caz confirmat Covid-19, nu au finalizat perioada de 14 zile de izolare/carantină, sau au venit în țară dintr-o zonă/țară considerată cu risc epidemiologic ridicat de transmitere, se recomandă autoizolare la domiciliu pe o perioadă de 14 zile, respectând următoarele măsuri:

  • purtarea corectă a măștii de protecție în spații închise, aruncarea acesteia după folosire într-un recipient de gunoi cu capac, urmată imediat de spălarea mâinilor cu apă și săpun și/sau dezinfectarea cu soluții pe bază de alcool.
  • spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun și folosirea de soluții dezinfectante pe bază de alcool
  • păstrarea distanței de cel puțin 1,5m între persoane
  • curățarea periodică a suprafețelor de contact (mânere, mese etc.) cu soluție dezinfectantă
  • în cazul apariției simptomatologiei specifice Covid-19 se va accesa numărul unci e urgență 112
  • consultarea periodică a site-urilor oficiale, în vederea informării asupra evoluției prevederilor legislative privind limitarea răspândirii îmbolnăvirilor cu noul coronavirus

Precizăm că, toate persoanele beneficiare ale suspendării temporare a măsurii de izolare la domiciliu/carantină trebuie informate că, în situația în care, în decurusl celor 14 zile de la revenirea în țară, sau de la ultimul contact cu un caz confirmat, acestea devin pozitive, pentru virusul SARS-CoV2, riscă să intre sub incidența legii conform Art.352, din noul Cod Penal (infracțiuni contra sănătății publice-Zădărnicirea combaterii bolilor), și să sufere consecințele săvârșirii acestei fapte”.

Sursa Foto: DSU

Citeste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *