CoronavirusMediu

Emisiile de dioxid de carbon ar putea fi cu 7% mai mici in acest an, in contextul pandemiei de coronavirus

2 minute necesare pentru a citi articolul

Emisiile de dioxid de carbon la nivel global ar putea sa scada cu 7% in acest an, in functie de restrictiile si masurile de distantare sociala luate impotriva epidemiei de coronavirus, arata un studiu publicat marti in revista Nature Climate Change.

Studiul, semnat de un grup de cercetatori de la institutii din Europa, SUA si Australia, a analizat emisiile zilnice de CO2 din 69 de tari, din cele 50 de state americane si din 30 de provincii ale Chinei, sase sectoare economice si trei niveluri de duritate ale masurilor de inchidere si izolare sociala, folosind date precum consumul zilnic de energie electrica si datele obtinute de la serviciile mobile de tracking.

In cursul anului 2019, la nivelul intregii planete au fost emise in jur de 100 de milioane de tone de dioxid de carbon pe zi, prin arderea combustibililor fosili si in urma proceselor industriale de productie, conform studiului.

La inceputul lunii aprilie a acestui an, emisiile globale de dioxid de carbon au scazut la 83 de milioane de tone pe zi, o scadere de 17%, iar unele tari au raportat scaderi ale emisiilor medii de pana la 26% in perioada de varf a izolarii.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Daca pana la jumatatea lunii iunie se va reusi revenirea la starea dinainte de pandemie, atunci emisiile din acest an ar putea fi cu 4% mai mici decat cele de anul trecut. Insa, daca restrictiile vor continua pe intreaga durata a anului, atunci emisiile ar putea scadea cu 7% prin raport cu anul trecut, conform raportului. Aceasta ar fi cea mai mare scadere anuala a nivelului absolut al emisiilor poluante inregistrata de la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Un raport ONU publicat anul trecut indica faptul ca este nevoie de o scadere a emisiilor globale cu 2,7% pe an, pentru ca media cresterii temperaturilor globale sa nu depaseasca 2 grade si respectiv cu 7,6% pe an pentru a nu depasi 1,5 grade Celsius.

„Izolarea populatiei a condus la schimbari drastice in consumul de energie si in emisiile de CO2”, a declarat coordonatorul noului studiu, Corinne Le Quere de la University of East Anglia. „Aceste scaderi extreme sunt insa probabil temporare, pentru ca ele nu reflecta schimbari structurale in sistemele economic, de transport si energetic”, a adaugat ea.

China a inregistrat cea mai importanta scadere a emisiilor poluante in aprilie, fiind urmata de SUA, Europa si India.

In tarile in care au fost aplicate cele mai stricte masuri de inchidere si izolare, emisiile poluante produse de aviatie au scazut cu 75% la inceputul lui aprilie, in timp ce emisiile provenite de la transportul rutier au scazut cu 50%, iar din productia de energie electrica cu 15%.

Emisiile industriale au scazut cu aproximativ 35%, in timp ce emisiile produse de gospodarii si locuinte au crescut cu 5%, conform studiului.

„Reducerea emisiilor produsa din cauza COVID-19 va fi in mod clar un episod fara precedent. Ceea ce este mai putin sigur este modul in care se vor relansa economiile la sfarsitul lui 2020 si in 2021”, a comentat Glen Peters, participant la studiu din partea Centrului CICERO pentru Studii Internationale de Clima din Norvegia. „Pe masura ce tari si sectoare economice diferite isi revin, nu este clar daca nivelurile de activitate vor reveni la normal sau daca vom inregistra modificari permanente ale comportamentului”, a adaugat el.

Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.Citeste articolul complet pe ziare.com

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *