Actualitate | CoronavirusCoronavirus

Pe urmele misterioasei boli legate de Covid-19 care afectează copiii: Cazuri, decese, simptome și similitudini cu boala Kawasaki și Covid-19 – Coronavirus

3 minute necesare pentru a citi articolul

De unde vine boala inflamatorie, probabil legată de Covid-19, care afectează copiii? La două săptămâni după primele raportări, țările își fac griji și încearcă să înțeleagă fenomenul misterios care deocamdată nu a provocat multe decese, relatează AFP într-un amplua material pe acest subiect.

Ce legătură are cu Covid-19?

”Ipotezele inițiale indică că acest sindrom ar putea fi legat de Covid-19”, a pus directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus , care a făcut apel la ”toți doctorii din lume să lucreze cu autoritățile țărilor lor și OMS pentru a înțelege mai bine acest sindrom” la copii.

”Asocierea cu o infecție cu SARS-CoV-2 încă nu a fost stabilit, dar pare plauzibilă”, a spus într-un raport publicat vineri Centrul European pentru Prevenție și Controlul Bolilor.

Această boală a fost numită ”sindrom inflamator multi-sistemic” (care poate afecta toate organele, n.r.), iar ipoteza legăturii acesteia cu coroavirus este susținută de faptul că aceste cazuri pediatrice au izbucnit în timpul pandemiei Covid-19 și de faptul că deseori au fost testate pozitiv la testele PCR și la cele de serologie.

”Aceste rezultate sunt în favoarea unei legături dintre infecția cu SARS-CoV-2 și această patologie”, consideră agenția de Sănătate Publică Franța.

Aceasta estimează că, la copiii afectați, această boală survine ”într-o perioadă de patru săptămâni după infectare” cu coronavirus.

”Au avut virusul, corpurile lor l-au combătut. Dar acum există acest răspuns imunitar excesiv””, a spus pediatrul Sunil Sood, de la centrul medical pentru copii Cohen din New York.

Câte cazuri, câte decese?

”Aproximativ 230 de cazuri suspecte au fost raportate în Europa și Regatul Unit”, potrivit Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor.

Decesul anunțat vineri în Franța a avut loc sâmbăta trecută. Este vorba de un copil de 9 ani care a murit în Marsilia din cauza ”problemelor la nivel neurologic legate de infarct”.

Testele serologice au arătat că ”a fost în contact” cu coronavirusul, dar nu a dezvoltat simptomele Covid-19.

135 de cazuri au fost raportate în Franța de la începutul lunii martie, potrivit autorităților sanitare.

În Anglia, un băiat de 14 ani a murit. El făcea parte dintr-un grup de opt copii cu această boală rară.

În Statele Unite, 100 de cazuri au fost raportate în statul New York, iar cel puțin trei copii au mruti.

Prima alertă a venit dinspre Regatul Unit la sfârșitul lunii aprilie. De atunci, cazuri au fost raportate în Italia, Spania, Germania.

Ce simptome sunt?

Simptomele includ febră mare, durere abdominală și probleme digestive, erupție cutanată, conjuctivită, limba umflată, roșie și chiar probleme cardiace.

”Aceste simptome sunt un amestec între boala Kawasaki și sindromul șocului toxic”, notează Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor.

Descrisă pentru prima oară în 1967 în Japonia, boala Kawasaki provoacă inflamarea vaselor de sânge la copiii afectați.

Dacă simptomele sunt similare, cercetătorii insistă că există diferențe la cazurile actuale: caracterul inflamator și atacurile de cord sunt ”mult mai pronunțate” la cazurile legate de Covid-19 decât la boala clasică Kawasaki, potrivit agenției de Sănătate Publică din Franța.

Mai mult, noua boală poate afecta copii mai mari și chiar adolescenți, în timp ce Kawasaki afectează în general copii sub 2 ani.

Pentru a marca diferențele, ministrul francez al Sănătății vorbește despre ”pseudo-Kawasaki”.

Un studiu italian publicat miercuri în jurnalul medical The Lancet asupra regiunii din Bergamo estimează că numărul cazurilor care seamănă cu boala Kawasaki a crescut de la debutul pandemiei cu Covid-19.

10 copii (cu vârstă medie de 7 ani și jumătate) au fost diagnosticați cu acest tip de sindrom între 18 februarie și 20 aprilie comparativ cu 19 (cu o medie de vârstă de 3 ani) în ultimii cinci ani.

Pista genetică?

De ce această nouă boală afectează unii dintre copii, dar nu și pe alții? Aceasta este întrebarea care îi chinuie pe cercetători, în timp ce nici originea bolii Kawasaki nu este cunoscută (ar putea fi un amestec de factori: infecțios, genetic și imunitar).

Una dintre pistele explorate este cea genetică.

În Anglia, șase dintre primele opt cazuri erau copii de culoare, de ”origine afro-caraibiană”, ceea ce ar putea sugera pista genetică, potrivit unui studiu din 7 mai din The Lancet.

Copilul care a murit în Franța era de asemenea de origine africană, potrivit doctorului său.

Niciun alt caz similar nu a fost raportat la copii în Asia, inclusiv în China, unde a apărut coronavirusul în decembrie.

Acest lucru este cu atât mai suprinzător cu cât boala clasică Kawasaki afectează mai mult copiii din Asia.

Citește și:Citeste articolul complet pe www.hotnews.ro

Articole recomandate
Economie/Finante_si_Banci

​Business report Șeful serviciului secret al MAI susține că donația către fetele sale a domeniului lui Liviu Luca e legală. Adrian Năstase face propagandă în favoarea Chinei și Rusiei. Regulile pentru redeschiderea creșelor, grădinițelor și afterschool-urilor vor fi relaxate - Finante & Banci

​Ca să ajungă modelul indicat de Iohannis pentru România, Estonia a făcut corect lucruri pentru care noi l-am angajat pe Sebastian Ghiță…
Actualitate | Internaţional

Un studiu arată că, în ultimul an, a crescut corupția în Europa de Est - International

Aproximativ 51% dintre sloveni, 48% dintre bulgari, 45% dintre români și 41% dintre cetățenii croați consideră că a crescut corupția în ultimele…
Actualitate | Coronavirus

COVID-19: Vaccinul italian eVax previne contaminarea și acționează împotriva variantelor - Coronavirus

Vaccinul italian eVax împotriva COVID-19, realizat de companiile Takis și Rottapharm Biotech, protejează împotriva infecției cu virusul SARS-CoV-2 și acționează împotriva variantelor,…
Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *