AncheteCoronavirus

Povestea cartierului de romi horahai din orașul tulcean Babadag, care a intrat în carantină totală/ În 2016, primarul le-a demolat casele construite ilegal și a câștigat alegerile la un singur vot

2 minute necesare pentru a citi articolul

Cartierul Bendea din orașul tulcean Babadag este locuit în totalitate de romi, care numără aproape o treime din populația comunității. Cartierul este situat la marginea orașului, pe drumul care leagă Tulcea de Constanța, și a fost izolat complet sâmbătă, după ce 12 persoane au fost depistate cu COVID-19.

Decizia i-a aparținut primarului care a propus ca Bendea să fie închis complet circulației în locul carantinării întregului oraș: ”Azi noapte se punea problema izolării întregului oraș Babadag, iar eu nu am fost de acord cu acest lucru pentru că, cel puțin până acum, nu există cazuri de infectare cu coronavirus în rândul comunității, cu excepția familiilor din Bendea care au fost confirmate ieri”, a declarat primarul Georgian Caraman pentru G4Media.

Caraman susține că romii din Bendea nu respectă restricțiile și prevederile ordonanțelor militare, așa că a fost nevoie de intervenția Armatei care a păzit efectiv locuințele familiilor din cartierul respectiv, exact ca în cazul Țăndărei. 

Primarul a spus că a luat decizia izolării cartierului pentru a nu fi afectat întregul oraș, iar măsura are un caracter preventiv tocmai pentru a nu deveni focar de COVID-19 precum orașul din Ialomița:

”Nu mă iubeau nici înainte, acum cu atât mai puțin. Nu le convine, sunt revoltați că nu mai pot ieși din cartier și că nu mai poate intra nimeni la ei. N-am avut încotro însă, știu că măsurile sunt dure, dar trebuie să îi protejăm și pe ei, și pe noi. Or să ne mulțumească după, când vom scăpa de pandemie”, a mai declarat Caraman.

Primarul nu se află la primul episod de încrâncenare cu populația romilor horahai din Bendea. În aprilie 2016, cu două luni înainte de alegeri, primarul a dărâmat opt case construite ilegal, după ce Caraman le-a pus în vedere să intre în legalitate, iar aceștia au refuzat. Primarul a câștigat al doilea mandat la un singur vot diferență și susține că a meritat pentru că horahaii nu mai construiesc ilegal astăzi și au toate impozitele plătite la zi:

”I-am rugat să intre în legalitate, nu au vrut, nu voiau nici să își plătească impozitele și taxele la primărie, așa că am început să le demolez casele și balcoanele care erau construite ilegal. Am demolat vreo opt case, după care au început să intre în legalitate, să își plătească taxele și așa mai departe. Astăzi vin primii la plată, la primărie”, a declarat Georgian Caraman pentru G4Media.

Babadag are o populație de 10.000 de locuitori, din care aproape 3000 sunt romi xoraxaj (se pronunță horahai), o categorie aparte în rândul romilor. Horahaii sunt romii turci, a căror religie musulmană îi deosebeşte de ceilalţi prin tradiţie şi obiceiuri.

Primele cinci familii de romi horahai au fost aduse în Babadag în anii ’50, de către regimul comunist care avea nevoie de mai multă forță de muncă pentru sectorul agricol din județul Tulcea. Comunitatea lor s-a dezvoltat rapid, iar astăzi reprezintă 30% din numărul de locuitori pe care îi are Babadag.

sursa foto: Adevărul

 

Citeste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *