Joi, 14 Decembrie 2023, ora 13:52
184 citiri
Pachetele cum mâncare trimise la românii plecați la muncă în străinătate de rudele rămase în țară sunt verificate la sânge de grănicerii austrieci. Multe dintre genți conțin produse alimentare preparate în casă, neambalate, iar acestea nu trec mereu de vigilența vameșilor străini.
Perioada sărbătorilor de iarnă trezește melancolii culinare în rândul romanilor plecați în străinătate care nu pot sa vina în concediu acasă, pentru a se bucura de mesele încărcate specifice Crăciunului.
Dar cei de acasă nu ii lasă să rămână cu pofta, așa că, imediat după tăierea porcului, fac pachete generoase pe care le încarcă pe microbuze și le trimit în Franța, Spania, Anglia și cam toate tarile pe unde sătmărenii s-au acomodat, scrie presa locală din Satu Mare, județ de unde au plecat zeci de mii de români să muncească în afara țări.
Din bagaje nu lipsesc cârnații, tobă, carnea tocata, carnea de șnițele, murăturile dar nici băuturile cum sunt pălinca și vinul de casă, cu toate ca, transportul acestor produse peste granița este contrar legii. Dar romanii prefera sa riște decât sa aibă o greutate pe inima ca nu au încercat sa le facă sărbătorile mai frumoase celor plecați la munca în străinătate.
Acest lucru îl știu și polițiștii de frontiera austrieci, care în această perioadă se activează mai puternic decât altădată și iau la controlat toate bagajele microbuzelor, în căutarea produselor interzise, arată sursa citată.
Nu de puține ori s-a întâmplat și anii trecuți ca pachetele trimise de aici sa nu mai ajungă la destinatar, ci sa fie confiscate la intrare în Austria.
Articol preluat de la: ziare.com