Economie/Finante_si_BanciInternational

Cum arată programele de amânare a plății ratelor în SUA, Noua Zeelandă și Europa. Americanii îi sprijină și pe cei cu depozite, iar dacă retragi bani de la bancomatul altei bănci, îți restituie comisioanele suplimentare – Finante & Banci

6 minute necesare pentru a citi articolul

​Aproape toate băncile au lansat programe de sprijin al clienților, unele în parteneriat cu cele lansate de Guverne, în vreme ce altele pe cont propriu. Din Noua Zeelandă până în SUA și desigur, Europa, HotNews.ro s-a uitat la cum se aplică măsurile de sprijin ale băncilor în diferite țări. Cele mai multe țări permit amânarea ratelor, adăugând principalul și dobânda cumulate la soldul creditului. Cele din Statele Unite îi sprijină și pe cei cu depozite sau, în cazul în care retragi bani de la bancomatul altei bănci, îți restituie comisioanele suplimentare. Măsurile se aplică diferit, de la țară la țară, cum spuneam la început.

Noua Zeelandă- oamenii ar trebui să apeleze la suspendare doar dacă au neapărată nevoie

Persoanele care își vor suspenda pe 6 luni ratele la creditul ipotecar vor putea lua o pauză de plată în aceste 6 luni, dar dobânda din această perioadă și valoarea cumulată a ratelor se vor adăuga la soldul creditului, ceea ce ar putea să crească semnificativ împrumutul lor, scrie presa locală.

Ministrul Finanțelor, Grant Robertson a spus că oferta se adresează persoanelor ale căror venituri au fost afectate de coronavirusul COVID-19.

„Criteriile pe care le-am pus în aplicare sau le-au pus băncile sunt ca acestea să fi fost afectate de Covid-19 ceea ce mulți debitori chiar sunt”, a spus Robertson, care a adăugat că opțiunea le oferă.

Claire Matthews, expert bancară la Universitatea Massey, a declarat că oamenii ar trebui să apeleze la suspendare doar dacă au neapărată nevoie.

„Dacă vă așteptați ca veniturile să nu vă scadă semnificativ, ar trebui să vă plătiți împrumutul în mod normal”, spune ea.

SUA- băncile iau măsuri pentru a-i ajuta pe deponenți nu doar pe creditori

Iată o listă de bănci și măsurile luate de acestea:
Într-un e-mail trimis pe 18 martie, banca online le-a reamintit clienților care au depozite acolo că a eliminate orice comisioane percepute, așa încât nu au de ce să se îngrijoreze. De asemenea, în următoarele 120 de zile, banca se va abține de la perceperea de comisioane și în cazul intrării în descoperit de cont. Nici expedierea cecurilor nu va fi taxată. Cliențiiau la dispoziție atât un call-center cât și o aplicație pentru serviciile online. Clienții Ally Bank care au credite sunt sprijiniți prin amânarea de la plată pentru 120 de zile, fără taxes au penalități de întârziere.
Clienții băncii cu sediul în Birmingham, Alabama au la dispoziție un număr de telefon la care pot discuta cu ofițerii de credit. Retragerea depozitelor se poate face fără comisioane. Banca renunță și rambursează comisioanele percepute la retragerile de la bancometele din afara rețelei proprii. Oferta se aplică până la 17 aprilie, dar poate fi prelungită dacă este necesar.
Banca din Virginia, are o pagină dedicată întrebărilor și preocupărilor legate de coronavirus. Secțiunea de asistență pentru clienți a site-ului enumeră diverse numere de telefon pe care deținătorii de cont le pot utiliza în funcție de produsul sau contul pe care îl au. Începând din 16 martie, Cafenelele Capital One se închid temporar, la fel ca anumite sucursale.
Pe 9 martie, Citi a convenit să renunțe la taxele și comisioanele lunare pentru clienții de retail și la penalitățile pentru retragerile anticipate de depozite. Clienții cu credite ipotecare pot fi eligibili pentru un program de sprijin, dar trebuie să sune la bancă pentru a afla dacă se califică.
Key Bank, o bancă cu sediul la Cleveland, a anunțat pe 25 martie că oferă debitorilor care se confruntă cu dificultăți financiare șansa de a amâna plățile cu până la 90 de zile. Dobânzile și principalul care se adună în această perioadă vor fi achitate ulterior în rate, fără alte costuri. La fel și în cazul micilor firme. De asemenea clienții sunt scutiți de taxe sau comisioane dacă retrag depozite înainte de termen. Serviciile sucursalelor rămân accesibile în principal prin opțiunea drive-thru, deși va fi nevoie de o programare online pentru a o vizita. Din 30 martie, anumite filiale se vor închide temporar. Opțiunile bancare digitale și bancomatele vor continua să fie disponibile.

Italia- măsuri pentru a reduce povara ratelor dar și cea fiscală pentru gospodării și IMMuri

La începutul lunii martie, guvernul italian a introdus un set de măsuri menite să reducă povara financiară pentru gospodării și întreprinderi mici și mijlocii (IMM-uri) din 11 municipalități din nordul Italiei, care au fost atunci cele mai afectate de focarul de coronavirus. (așa-numita „zonă roșie”). Sursa.

De exemplu, toate gospodăriile cu împrumuturi ipotecare situate în aceste municipalități sau cu afaceri în zonele afectate pot solicita creditorilor lor suspendarea fie totală a ratei fie doar a principalului, asta până la încheierea stării de urgență declarate. Împrumutații trebuie să demonstreze prin orice fel de document că trec printr-un impas financiar pentru a se califica.

În mod similar, IMM-urile din zonele specificate pot solicita o suspendare pe 12 luni a ratelor complete pentru unele împrumuturi subvenționate de Stat, măsurile incluzând, de asemenea, o stopare temporară a plăților fiscale datorate bugetului și o garanție de stat de până la 80% din împrumuturile date IMM-urilor, garanție valabilă timp de 12 luni.

Pe 10 martie, miniștrii guvernului italian au sugerat ca măsurile similare să poată fi introduse în întreaga țară. Nu este clar dacă toți debitorii vor fi considerați eligibili sau numai cei care au suferit dificultăți financiare.

Olanda- administrația fiscală va anula penalitățile pentru neplata în timp util a impozitului pe salariu și TVA

Plățile reprezentând taxe , contribuții sau alte impozite fiscal pot fi amanate. Cererea trebuie să indice că focarul virusului Covid-19 a cauzat probleme de cashflow. Imediat ce cererea de amânare a fost primită de către Administrația fiscală, acestea vor opri încasarea datoriilor fiscale menționate mai sus, iar plata va fi amânată automat timp de trei luni.

O amânare mai lungă este posibilă, dar în acest caz, Administrația fiscală va solicita informații suplimentare (eventual sub forma unei declarații a unui terț expert). Ideea e ca povara administrativă pentru antreprenori să fie cât mai mult limitată.

În perioada următoare, Administrația fiscală va anula penalitățile pentru neplata în timp util a impozitului pe salariu și TVA.

Ungaria- contractele de închiriere nu pot fi nici reziliate și nici scumpite

Orbán a declarat că întreprinderile din sectorul turismului, alimentației, divertismentului, sportului și culturii, precum și companiile de taxi, nu vor trebui să plătească impozitul pe salarii în acest an. Contribuțiile angajaților din aceste sectoare vor fi „reduse în mod semnificativ”, a adăugat el, explicând că contribuțiile la pensii nu vor trebui virate, iar asigurările de sănătate vor fi redus la minimul permis de lege până la 30 iunie.

În sectoarele cele mai afectate de noua epidemie de coronavirus, contractele de închiriere pentru proprietăți-atât cele comerciale cât și cele ale persoanelor fizice- nu pot fi reziliate și nici scumpite, a spus Orbán.

Banca Națională a Ungariei tocmai a solicitat băncilor să introducă un moratoriu privind rambursarea împrumuturilor casnice, având în vedere „situația extraordinară” din cauza crizei coronavirusului și să suspende temporar plățile datoriilor corporative. În cazul în care băncile nu vor introduce moratorul, MNB a declarat astăzi că va cere guvernului să implementeze măsura prin decret.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a anunţat un moratoriu general privind rambursarea creditelor pentru toate companiile şi debitorii privaţi până la finele anului, în ideea de a limita consecinţele economice ale răspândirii coronavirusului, transmite Reuters.

“Persoanele fizice şi companiile vor fi scutite de la plata principalului şi a dobânzilor până la finele anului pentru creditele pe care le-au luat până astăzi”, a anunţat Viktor Orban într-un mesaj video publicat pe pagina sa de Facebook.

Anunţul premierului vine după ce Banca Naţională a Ungariei, condusă de Gyorgy Matolcsy, fost ministru al Economiei în guvernul lui Orban, a făcut un apel către bănci să suspende în mod voluntar rambursarea împrumuturilor pentru companii şi persoane fizice.

După ce Orban şi-a anunţat decizia, forintul ungar, care s-a depreciat cu 6% în raport cu moneda euro de la începutul acestui an, a atins un minim istoric de 355 forinţi pentru un euro. De asemenea, acţiunile grupului bancar OTP Bank au scăzut cu 7%, până la cel mai scăzut nivel de după luna iulie 2017.

Franta- măsurile sunt criticate de debitori

Măsuri concrete anunțate de Crédit Agricole Ile de France, de pildă:
Dincolo de anunțurile politice de susținere a întreprinderilor, Crédit Agricole Ile de France a publicat primele măsuri concrete (sursa):
• se amână rambursarea ratelor cu până la 6 luni;
• se instituie o procedură accelerată de răspuns la solicitările adresate băncii la mai puțin de 5 zile;

• elimina penalitățile și costurile suplimentare provenite din amânarea creditelor

Clientii sunt însă de altă părere și se plang ca banca ii suprataxeaza. ”Consilierul meu de credit ne-a oferit o amânare de 6 luni a rambursării creditului ipotecar. Anunțurile guvernamentale vorbeau de faptul că băncile sunt gata să acorde o amânare excepțională de 6 luni gratuit pentru companii . Rata noastră lunară era de 2000 de euro, dar ”gratuitatea” se transformă într-o rată de 3000 de euro. Ce inseamna așadar fara taxa ?????????, se întreabă un debitor.

Citește și :Citeste articolul complet pe economie.hotnews.ro

Articole recomandate
Revista Presei | Radio TV

Liviu Dragnea, în prima apariție publică de la ieșirea din închisoare, a oferit o privire din interiorul penitenciarelor: E ca în iad / Închisorile din România sunt ca în Evul Mediu - Radio - TV

Fostul lider PSD, Liviu Dragnea, și-a făcut duminică seara prima apariție publică de la ieșirea din închisoare, la emisiunea fostei sale consiliere…
Sport | Motor

MotoGP: Francesco Bagnaia a câștigat Marele Premiu al statului San Marino - Motor

​Italianul Francesco Bagnaia (Ducati) a câştigat duminică Marele Premiu al statului San Marino la MotoGP, pe Misano World Circuit Marco Simoncelli (4,064…
Sport | Alte sporturi

Tenis de masă: România a cucerit 12 medalii la Campionatele Balcanice - Alte sporturi

România a câștigat 12 medalii (5 de aur, 2 de argint și 5 de bronz) la cea de-a 46-a ediţie a Campionatelor…
Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *