Economie

Zeci de mii de români, cu datorii la gaze și electricitate, riscă debranșarea, după ce anul trecut s-a decis că își pot amâna plata pe perioada pandemiei

2 minute necesare pentru a citi articolul

Numărul consumatorilor finali casnici şi non-casnici de energie electrică şi gaze naturale care nu au achitat facturile de energie electrică şi/sau de gaze naturale a ajuns la 209.000, în ultimul an, cu restanțe de circa 249 milioane de lei, la sfârşitul lunii mai 2021, arată cifrele oficiale ale autorităților în domeniu.

Ordonanță de urgență, aprobată în luna mai 2020, permitea consumatorilor de gaze și energie electrică să-și amâne plata facturilor până la încetarea stării de alertă. În tot acest timp, furnizorii de gaze și energie nu au avut dreptul să debranșeze sau să deconecteze consumatorii restanți. Astfel, numărul clienţilor care nu şi-au achitat facturile de energie electrică şi nu au putut fi deconectaţi a ajuns la 173.000, la finalul lunii iunie 2021, arata cifrele prezentate de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (A.N.R.E), Asociaţia Furnizorilor de Energie Electrică din Romania (A.F.E.E.R) şi Federaţia Asociaţilor Companiilor de Utilităţi din România (A.C.U.E).

Acum, Executivul pregătește o nouă ordonanță de urgență prin care să elimine prevederile art. 72, alin (1) din Ordonanţei de Urgenţă nr. 70/2020, în care consumatorul avea posibilitatea de a nu plăti factura fără a fi debranșat, astfel, furnizorii putând să-și recupereze banii.

În nota de fundamentare se arată că datorită contextulului favorabil al revenirii economice din ultima perioadă și al diminuării problemelor apărute din cauza pandemiei de coronavirus se oferă oportunitatea și necesitatea impunerii unei reveniri graduale la o situație de normalitate în piețele de electricitate și gaze naturale. Va fi inclusă o perioadă de tranziție de 90 de zile, în timpul căreia clienții care nu și-au plătit facturile să nu poată fi deconectați pentru debitele restante.

Pe aceasta cale, asociaţiile de profil au semnalat reprezentanţilor Ministerului Energiei că, imediat ce starea de alertă va fi încheiată, vom fi martori unui număr semnificativ de debranşări/deconectări ale clienţilor finali debitori faţă de furnizorii de energie electrică şi gaze naturale, având în vedere că furnizorii au aplicat în această perioadă toate măsurile care preced deconectarea (avertizări, executare garanţii, propuneri eşalonare etc.).

Ce pățesc consumatorii debranșați

În situația în care motivul deconectării este reprezentat de neplata facturilor, consumatorii aflaţi într-o astfel de poziție neplacută vor putea încheia noi contracte cu alti furnizori destul de greu. Motivul ar fi dat de posibilele garanții majorate solicitate în cadrul noilor contracte de furnizare. De asemenea, categoria aceasta de clienti finali „rău platnici” nu vor putea fi preluaţi nici de către furnizorii de ultima instanţă, din cauza debranșării pe motivul neplății facturilor.

Mai mult, în cazul în care vor identifica soluţii pentru plata debitelor restante, pentru reconectarea la reţelele de energie electrică şi/sau de gaze naturale, consumatorii debranșați vor trebui să achite din nou taxa de racordare, conform legislaţiei în vigoare.

Facturile restante se resimt accentuat în lanțul de alimentare cu gaze și energie electrică

În perioada de aproximativ un an de aplicare, aceste prevederi au generat dificultăți în relațiile comerciale din sectorul energiei electrice și al gazelor naturale, care au afectat, în mod evident, activitățile tuturor participanților din piețele aferente acestui sector, respectiv ale furnizorilor, operatorilor de distribuție și de transport, precum și ale producătorilor de energie electrică și de gaze naturale, se mai arată în nota de fundamentare a ministerului Energiei.Citeste articolul complet pe ziare.com

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *