ENTR

„Să fii într-o echipă de robotică este etajul dintre facultate și muncă, acela de maturizare”

2 minute necesare pentru a citi articolul

Experiența de căpitan în echipa de robotică a Colegiului Național Ion Creangă l-a ajutat pe Ștefan Vasile, elev în clasa a XII-a, să experimenteze un domeniu nou, acela în care își poate perfecționa calitățile de lider pentru a populariza robotica la alt nivel, nu doar printre tineri, ci și printre adulți. Promovarea echipei este ceea ce l-a pasionat pe căpitanul Hansei Technology, Ștefan Vasile, dincolo de programare și robotică.

„Noi ne-am format în 2017, dar eu activez în echipă de maxim 2 ani, iar în acești ani am devenit căpitanul echipei și acum organizez tot ce înseamnă partea de PR, legături cu alte persoane. Echipa noastră se află în cadrul FTC – First Tech Challenge unde România are 240 de echipe și ocupă locul 3 în Europa, ca și număr de echipe. Noi (Hansei Technology-n.n) am reușit să luăm locul 14 la naționala de anul acesta la acestă competiție”, spune elevul de la „Ion Creangă”.

First Tech Challenge este o competiție globală de robotică pentru elevi de liceu, care îi ajută să dezvolte abilități STEM, să își exploreze pasiunea pentru tehnologie și să devină lideri și inovatori în domeniul tehnologic.

„M-a prins robotica la partea de mecanică, am vrut să construiesc cât mai mult, dar ce mi-a plăcut mai mult a fost să vb cu oamenii. De curând am reușit să organizez un eveniment caritabil, pe 8 iunie, a fost primul nostru eveniment din istoria echipei, am avut 10 echipe și undeva la 300 de invitați. 90% este meritul meu”, mai spune Ștefan.

Liderul echipei de robotică de la Ion Creangă consideră că acum se află la primul nivel între facultate și muncă.

„În momentul în care intri într-o echipă de robotică ai niște responsabilități, este primul nivel între facultate și muncă, pentru că poți să greșești, se poate strica ceva, poți pierde niște bani dar este mult mai mică penalizarea decât dacă ai greși la muncă sau este mai mare penalizarea decât ai greși la școală sau facultate. Este etajul dintre facultate și muncă, de maturizare, și pe mine personal m-a ajutat foarte mult”, spune liceeanul.

Aproape 10000 de ore de muncă și sute de nopți dedicate îmbunătățirii robotului, își descriu elevii progresele, pe pagina de web a Colegiului Ion Creangă. Elevii participă în fiecare an la First Tech Challenge, ceea ce reprezintă o oportunitate pentru ei să învețe și să aplice concepte tehnice complexe, să își dezvolte abilitățile de lider și să lucreze în echipă.

De la înființare, echipa a obținut mai multe premii la diferite etape ale competiției de robotică: Premiul III Think Award în 2023, acordat echipei care demonstrează o abordare creativă și inteligentă a planificării și dezvoltării strategiilor de joc, inclusiv a utilizării eficiente a resurselor disponibile și a colaborării între membri, Premiul III Innovate Award, acordat în 2021 pentru inventivitatea în construirea robotului, Premiul I Control Award, pentru precizia din perioadă autonomă în 2018.

Citeste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *