Europa

Familia de polonezi, printre care și un nou-născut, ucisă de naziști în Al Doilea Război Mondial, a fost beatificată de Biserica Catolică

2 minute necesare pentru a citi articolul

Duminica, 10 Septembrie 2023, ora 15:59

355 citiri

Familia de polonezi, printre care și un nou-născut, ucisă de naziști în Al Doilea Război Mondial, a fost beatificată de Biserica Catolică

Imagine cu familia de polonezi beatificată și cu oficiali de la Varșovia participanți la eveniment FOTO / Twitter Cancelaria președintelui Andrzej Duda

Biserica Catolică i-a beatificat duminică pe cei nouă membri ai unei familii de polonezi, între care şi un nou-născut, care au fost ucişi de nazişti în timpul celui de-al Doilea Război Mondial pentru că au adăpostit o familie de evrei, relatează Reuters.

Ceremonia de beatificare a lui Jozef şi Wiktoria Ulma şi a celor şapte copii ai lor a avut loc duminică în oraşul polonez Markowa, unde aceştia au murit în martie 1944, ucişi de poliţia militară germană.

Cardinalul Marcello Semeraro a citit o scrisoare semnată de papa Francisc în timpul ceremoniei la care au participat, printre alţii, preşedintele polonez Andrzej Duda şi premierul Mateusz Morawiecki.

„Autorizăm ca de acum înainte venerabilii Slujitori ai lui Dumnezeu, Jozef şi Wiktoria Ulma, soţii şi cei şapte copii ai lor… (care) şi-au sacrificat fără teamă viaţa de dragul iubirii faţă de fraţii lor şi i-au primit în casa lor pe cei care erau persecutaţi, să le fie oferit titlul de preafericit”, a scris papa Francisc.

După anunţul beatificării, un tablou cu membrii familiei a fost dezvelit, iar o raclă care conţinea rămăşiţele lor a fost adusă în centrul scenei.

Beatificarea este ultimul pas înainte de sanctificare în Biserica Romano-Catolică.

Vaticanul a anunţat că este pentru prima dată când o întreagă familie este onorată în acest fel.

În faţa pelerinilor adunaţi în Piaţa Sfântul Petru, papa Francisc a numit familia de polonezi drept o „rază de lumină” în întunericul celui de-al Doilea Război Mondial şi a afirmat că aceştia ar trebui să servească drept model pentru alţii.

Preşedintele Andrzej Duda a mulţumit Bisericii Catolice în numele poporului polonez pentru beatificarea familiei ucise de nazişti.

„Mulţumesc că aţi arătat adevărul istoric despre acea perioadă, despre soarta polonezilor şi a evreilor de pe acest pământ sub ocupaţie nazistă, când toţi voiau să supravieţuiască şi totuşi nu s-au dat înapoi de la astfel de gesturi supreme de fraternitate şi milă”, a mai spus el.

Circa trei milioane de evrei care trăiau în Polonia înainte de război au fost ucişi de nazişti în timpul Holocaustului, reprezentând aproximativ jumătate din totalul evreilor ucişi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.Articol preluat de la: ziare.com

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.