Europa

”Nu trebuie sa adoptam o abordare de tip buldozer si sa inchidem toate tarile!”

2 minute necesare pentru a citi articolul

Peter Piot (71 de ani), medic belgian specializat in lupta cu HIV si Ebola, a vorbit intr-un interviu pentru “Le Monde” despre ce inseamna criza COVID-19 si care ar trebui sa fie abordarea tarilor in perioada urmatoare.

“Suntem doar la inceputul pandemiei. Nu exista niciun motiv pentru care, dupa ce a luat o asemenea amploare, virusul sa dispara brusc. Deocamdata, n-am dezvoltat imunitate de grup, nici macar in Suedia, unde strategia indeplinirii acestui obiectiv a esuat. Doar intr-un an, doi, vom putea spune care a fost cea mai eficienta strategie in lupta cu pandemia”, a declarat medicul Peter Piot pentru “Le Monde”, conform adevarul.ro.

Potrivit sursei citate, Peter Piot a declarat ca “va trebui sa convietuim cu COVID-19, asa cum convietuim cu HIV”. “Trebuie sa admitem ca, in acest moment, eradicarea virusului nu e posibila. Singura boala virala care a fost eradicata e variola. Si suntem aproape de a elimina si poliomielita. Dar atat! Daca nu vom tine COVID-19 sub control, atunci sistemul medical nu va putea functiona normal. De aceea, avem nevoie de o abordare care sa minimalizeze riscurile si impactul bolii, luand in calcul si ce poate accepta societatea pentru a implementa aceasta abordare. E imposibil sa inchidem tara, sa impunem noi restrictii, o data la doua luni. O asemenea strategie are efecte secundare uriase si consecinte grave pentru cei care au alte probleme medicale! Inchizand tot, vom creste numarul celor care vor muri din cauza bolilor cardiovasculare, din cauza cancerului, pentru ca acesti oameni nu vor benefica de atentia medicala de care au nevoie. Apoi, carantinarea totala are un impact puternic asupra sanatatii mintale! Ca sa nu mai vorbim despre problemele economice. Convietuirea cu COVID-19 inseamna sa gasim o balanta, sa gasim solutii de compromis pentru protejarea publicului, fara a inrautati situatia”, a mai declarat medicul belgian pentru “Le Monde”, citat de adevarul.ro.

Peter Piot a mai declarat ca in pandemia COVID-19, “reactia trebuie sa difera, in functie de situatia locala si cea regionala”. “Majoritatea tarilor au inceput relaxarea restrictiilor privind distantarea fizica. Explozia cazurilor e posibila, dar nu la o scara larga, in viitorul apropiat. Nu trebuie sa adoptam o abordare de tip buldozer si sa inchidem toate tarile! Pentru a evita asta, avem nevoie de informatii precise, in timp real, obtinute la nivel local, pentru a controla epidemia”, a mai declarat medicul belgian, care este unul dintre cei care au descoperit virusul Ebola, si, intre 1995 si 2008, a condus proiectul UNAIDS, initiat de Organizatia Natiunilor Unite (ONU), in lupta cu HIV si cu Ebola.

Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.Citeste articolul complet pe ziare.com

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *