Europa

”Practica o diplomatie a vaccinurilor pentru a-si realiza interesele”

1 minute necesare pentru a citi articolul

Seful diplomatiei UE, Josep Borrell, a estimat la un forum desfasurat sambata in orasul croat Dubrovnik ca, desi Europa face progrese datorita vaccinarii, „in fata noastra se afla o lupta lunga contra pandemiei” COVID-19 si lumea in ansamblul ei nu va depasi aceasta pandemie pana anul viitor, relateaza agentia EFE.

„Toti suntem constienti de consecintele viitoare, dar si de solutia pentru criza cauzata de pandemie, iar aceasta este vaccinarea”, a spus Borrell la forumul dedicat impactului pandemiei asupra relatiilor geostrategice si economiei mondiale, printre participanti fiind si ministri de externe din 10 state balcanice si central-europene, respectiv Albania, Croatia, Republica Ceha, Slovacia, Slovenia, Grecia, Letonia, Macedonia de Nord, Malta si Muntenegru.

Pandemia va lasa in urma o lume diferita, mai digitala si cu noi inegalitati, considera responsabilul diplomatiei europene, context in care a pledat pentru donarea de vaccinuri anti-COVID-19 catre tarile sarace pentru a le impulsiona cresterea economica acum blocata de pandemie.

El a acuzat Rusia si China ca practica o „diplomatie a vaccinurilor” pentru a-si realiza interesele in lume, iar UE trebuie „sa fie constienta de aceasta si sa actioneze conform situatiei”.

Cardul de masa Up Dejun vine cu cost 0 si discount de pana la 50% la principalele categorii de produse si servicii de care afacerea ta are nevoie. Obtine oferta AICI!

Borrell a apreciat ca in mod deosebit creste influenta Chinei in lume, in timp ce cooperarea cu Beijingul este „tot mai dificila”, dar a sustinut totusi ca este nevoie de o buna intelegere cu China, data fiind importanta strategica a acesteia. „Pana la 25% din cresterea economica globala anul acesta vine din China”, a remarcat el.


De asemenea, a continuat oficialul UE, competitia dintre China si SUA va modela lumea in deceniile urmatoare si Uniunea Europeana va trebui sa-si traseze orientarile „privind propriile sale interese”.

„Impreuna cu Statele Unite avem in comun istoria, sistemul politic si economic. Vom fi mereu apropiati de Washington, dar trebuie sa privim lumea gandindu-ne la interesele noastre”, a indicat Josep Borrell, adaugand ca blocul comunitar are un dialog „pozitiv si constructiv” pe tema Chinei cu administratia presedintelui american Joe BidenCiteste articolul complet pe ziare.com

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *