Europa

Un lider important al UE se declară în favoarea primirii ruşilor care fug de mobilizarea lui Putin pentru războiul din Ucraina

1 minute necesare pentru a citi articolul

Sambata, 24 Septembrie 2022, ora 17:12

194 citiri

Uniunea Europeană (UE) trebuie să dea dovadă de ”deschidere faţă de cei care nu vor să fie instrumentalizaţi de Kremlin”, apreciază preşedintele Consiliului European Charles Michel, în marja Adunării Generale a ONU, la New York, într-un interviu acordat publicaţiei online Politico.

La câteva zile după ce preşedintele rus Vladimir Putin a decretat o mobilizare imediată a 300.000 de rezervişti, pentru a lupta în Războiul rus din Ucraina, mărturiile unor ruşi care fug din ţară pentru a nu lupta se multiplică.

”Uniunea Europeană (ar trebui) să-i primească pe cei care sunt în pericol din cauza opiniilor lor politice. Dacă în Rusia oamenii sunt în pericol din cauza opiniilor lor politice, pentru că nu dau curs acestei decizii nebune a Kremlinului de a declanşa acest război în Ucraina, atunci noi trebuie să ţinem cont de acest lucru”, a subliniat el.

Preşedintele Consiliului European consideră că statele membre UE este necesar ”să coopereze foarte rapid şi să se coordoneze, pentru că este vorba despre un fapt nou – această mobilizare parţială”.

Această mobilizare intervine în contextul în care Kremlinul urmăreşte înaintarea armatei ucrainene care, cu ajutorul armamentului furnizat de Occident, a revendicat noi recuceriri teritoriale vineri.

Mobilizarea rezerviştilor reprezintă o provocare de organizare importantă. Ea necesită convocarea rezerviştilor în această ţară imensă, echiparea acestora, trimiterea lor în centre de antrenament, iar poi pe front.

Intervenţia militară rusă în Ucraina a scos însă la iveală dificultăţi importante în domeniul logisticii, iar o serie de analişti subliniază aceste carenţe ca fiind unul dintre motivele care explică dificultăţile cu care s-au confruntat trupele ruse de la începutul invaziei, la sfârşitul lui februarie.Citeste articolul complet pe ziare.com

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *