Fără categorie

3 acțiuni pe care le poți face la orice vârstă pentru a-ți asigura viitorul financiar

3 minute necesare pentru a citi articolul

Advertorial

Vineri, 01 Septembrie 2023, ora 18:48

0 citiri

Viitorul financiar este o preocupare comună pentru fiecare dintre noi, indiferent de vârstă. Cu toții ne dorim să avem o viață financiară sigură și prosperă, dar acest lucru necesită luarea unor măsuri proactive încă de la o vârstă fragedă. Fie că ești tânăr în căutarea unui început solid, în plină carieră sau te apropii de pensionare, există acțiuni pe care le poți întreprinde pentru a-ți asigura viitorul financiar. Iată câteva dintre cele mai importante:

1. Încheie o asigurare de viață

Importanța unei asigurări de viață devine evidentă în special în momentele neprevăzute, deoarece, oricât de mult ai încerca să planifici evenimentele din viața ta, atunci când ai un stil de viață activ și modern, mereu pot apărea situații la care nu te aștepți.

În timp ce unele situații pot fi transformate în oportunități, altele devin lecții. De aceea, este important să fii mereu pregătit pentru ceea ce urmează, în special din punct de vedere financiar. Aici intervine și rolul asigurării de viață cu protecție suplimentară pentru sănătate: aceasta îți oferă protecție financiară familiei, dar susține financiar și în cazul unor situații neprevăzute, cum ar fi accidentele sau diagnosticarea cu o boală gravă.

Acum că importanța asigurării este una certă, tot ceea ce trebuie să faci este să te documentezi asupra companiilor de asigurări. Dacă ai la dispoziție un anumit buget, cea mai simplă modalitate de a identifica polița de asigurare potrivită pentru tine este să folosești motoarele de căutare online și să cauți „asigurări de viata preț„. Astfel vei identifica mai multe companii care au diferite costuri în ceea ce privește polițele de asigurare.

2. Creează un buget și economisește

Importanța creării unui buget și a economisirii constă în capacitatea de a controla cheltuielile și de a acumula resurse financiare pentru a-ți construi un viitor mai bun.

Prin crearea unui buget, ai o imagine clară asupra veniturilor și cheltuielilor tale lunare, ceea ce te ajută să iei decizii financiare informate și să eviți să cheltui mai mult decât îți permiți. În ceea ce privește economisirea regulată, aceasta contribuie la creșterea capitalului propriu pe termen lung.

Iată cum poți să construiești un buget care să te ajute să economisești, în 3 pași:

  1. Începe prin a calcula veniturile tale lunare, incluzând salariul și alte surse de venit, dacă există. Apoi, evaluează cheltuielile lunare și împarte-le în 2 categorii: prioritare (chirie, facturi, mâncare) și opționale (ieșiri în oraș, cumpărături impulsive). Identificarea cheltuielilor excesive este primul pas spre reducerea lor.
  2. Stabilește obiective financiare. Decizia de a economisi trebuie să fie susținută de obiective clare. Poate fi o vacanță, un fond de urgență, o investiție sau o achiziție importantă. Fiecare obiectiv va avea propriul termen și o sumă de economisit.
  3. Planifică economisirea lunară. În funcție de obiectivele stabilite, calculează suma pe care poți să o economisești lunar. Redu cheltuielile opționale și direcționează economiile către conturi de economii sau instrumente de investiții potrivite obiectivelor tale.

3. Investește în educația ta financiară

Pe lângă alegerea unei polițe potrivite de asigurare și crearea unui buget care să îți permită să economisești, și educația financiară poate fi un instrument puternic în dezvoltarea ta, indiferent de vârsta pe care o ai.

În primul rând, educația financiară te ajută să înțelegi mai bine conceptele și instrumentele financiare. Astfel, vei putea face alegeri mai informate și să te asiguri că iei deciziile potrivite cu privire la economisire și investiții. Acest tip de cunoștințe te ajută să eviți capcanele financiare și să îți construiești o bază solidă pentru viitor.

De asemenea, educația financiară te poate învăța și modalități de a-ți diversifica sursele de venit. Pe lângă salariu, poți învăța să investești în proprietăți, acțiuni, afaceri sau alte instrumente financiare care pot genera venituri suplimentare. Aceste surse adiționale de venit pot fi esențiale pentru a face față cheltuielilor neprevăzute, a economisi pentru obiective pe termen lung sau a-ți asigura o viață confortabilă.

Cele mai la îndemână modalități de a investi în educația ta financiară sunt: participarea la cursuri și seminarii, achiziția unor cărți scrise de experți în domeniu și urmărirea podcasturilor susținute de specialiști financiari. Cu toate acestea, dacă simți că ai nevoie de o abordare personalizată și mai detaliată, poți apela la un consultant financiar care să-ți ofere sfaturile de care ai nevoie.

Indiferent de vârstă, preocuparea față de viitorul tău financiar trebuie să fie o prioritate. Prin aplicarea acestor trei acțiuni, poți să te bucuri de siguranța că viitorul tău financiar este bine gestionat și protejat.Articol preluat de la: ziare.com

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.