Fără categorie

Acord pe ajutorul UE de 18 miliarde de euro pentru Ucraina, care fusese blocat de Ungaria / Anunțul Consiliului European

2 minute necesare pentru a citi articolul

Consiliul European a anunțat sâmbătă că a ajuns la un acord cu privire la un pachet legislativ care va permite UE să ajute financiar Ucraina pe parcursul anului 2023 cu 18 miliarde de euro. Propunerea a fost adoptată astăzi de Consiliu prin procedură scrisă și va fi transmisă Parlamentului European spre o posibilă adoptare săptămâna viitoare. Marți, Ungaria s-a opus prin veto pachetului în valoare de 18 miliarde de euro sub formă de ajutor macrofinanciar pentru Ucraina pentru anul 2023 propus de Comisia Europeană.

Consiliul EuropeanFoto: Martin Bertrand / Alamy / Alamy / Profimedia

Conform unui comunicat de presă al Consiliului European, pachetul prevede o soluție structurală pentru sprijinirea financiară a Ucrainei în 2023. Suma care urmează să fie împrumutată Ucrainei în 2023 va fi de 18 miliarde de euro, iar împrumuturile vor avea o perioadă de grație de 10 ani.

Statele membre vor acoperi cea mai mare parte a costurilor cu dobânzile prin intermediul veniturilor alocate externe. Garanțiile pentru împrumuturile respective vor fi asigurate fie de la bugetul UE, fie de către statele membre.

Scopul este de a oferi ajutor financiar pe termen scurt, care să finanțeze nevoile imediate ale Ucrainei și reabilitarea infrastructurii critice, și sprijin inițial în vederea unei reconstrucții postbelice durabile, cu scopul de a sprijini Ucraina pe calea integrării europene.

O parte a pachetului legislativ, o modificare a regulamentului financiar, fusese deja adoptată de Consiliu în formațiunea ECOFIN la 6 decembrie.

„Ucraina poate conta pe UE. Vom continua să sprijinim Ucraina, inclusiv din punct de vedere financiar, atât timp cât va fi nevoie. Legislația pe care am adoptat-o astăzi înseamnă că Ucraina poate conta pe un ajutor financiar regulat din partea UE pe parcursul anului 2023”, a declarat ministrul finanțelor din Cehia, Zbyněk Stanjura.

Ungaria a blocat prin veto pachetul UE de 18 miliarde de euro pentru Ucraina

Ungaria s-a opus marţi prin veto pachetului în valoare de 18 miliarde de euro sub formă de ajutor macrofinanciar pentru Ucraina pentru anul 2023 propus de Comisia Europeană, iar CE a anunțat atunci că va căuta o soluţie – cu sprijinul restului statelor din blocul comunitar – pentru a canaliza asistenţa financiară către Kiev.

Opoziţia Ungariei, singurul din cei 27 de membri ai UE care respinge acest ajutor, vine în contextul negocierii altor dosare care afectează Budapesta: aprobarea planului de recuperare pentru ţara central-europeană şi îngheţarea fondurilor europene pentru nerespectarea statului de drept.

Uniunea Europeană negociază cu Ungaria pentru a debloca ajutoare de miliarde de euro în schimbul renunțării de către Budapesta a veto-ului privind extinderea unui împrumut comun pentru Ucraina, a scris Reuters.

Executivul UE a reiterat faptul că recentele schimbări pentru îmbunătățirea garanțiilor anticorupție în Ungaria nu au rezolvat îngrijorările legate de starea democrației din țară și nici nu justifică acordarea unor fonduri în valoare de până la 13,3 miliarde de euro.

Reamintim că UE a blocat fondurile din cauza îngrijorărilor legate de corupție și de independența judiciară redusă din Ungaria, care, la rândul său, a blocat prin veto la împrumutul UE acordat Kievului și o propunere de impozit global pe profit.

Citeste articolul complet pe www.hotnews.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *