Președintele ales al Argentinei, Javier Milei, a anunțat miercuri că a ales un fost ministru de finanțe pentru portofoliul economiei, dar a atenuat speranțele unei redresări rapide pentru țara sa cufundată într-o criză profundă, avertizând asupra unei viitoare stagflații, potrivit AFP.
Javier Milei, președintele ArgentineiFoto: Luciano Gonzalez Torres / Xinhua News / Profimedia
Luis Caputo, în vârstă de 58 de ani, economist și fost trader la Bursa din New York, a condus pentru scurt timp și banca centrală sub conducerea liberalului Mauricio Macri (2015-2019).
El l-a însoțit pe Javier Milei timp de două zile în Statele Unite, unde viitorul șef de stat – care urmează să fie învestit peste douăsprezece zile – s-a întâlnit cu consilierii președintelui american Joe Biden. De asemenea, Caputo a participat la o reuniune tehnică cu Fondul Monetar Internațional (FMI).
Recent, Javier Milei l-a descris pe Caputo ca fiind „cel mai bun expert financiar din țară”.
„Când te uiți la natura problemelor Argentinei, când vezi că din cele 15 puncte de deficit bugetar (potrivit lui Javier Milei, n.r.), zece provin de la banca centrală, este clar că prima problemă care trebuie rezolvată este cea a Leliq-urilor”, a declarat el la radio La Red. Și, în opinia sa, Luis Caputo este cel mai bun om pentru această sarcină.
Leliq-urile sunt un instrument de datorie pe termen scurt emis în pesos de către banca centrală pentru a susține moneda națională. Dar, potrivit lui Milei, acestea se află în prezent la un nivel de insolvență care amenință Argentina cu „hiperinflația”.
Sub mandatul lui Mauricio Macri, ministrul de finanțe Caputo a fost creditat în special în 2017 cu așa-numita operațiune „obligațiuni centenare”, o emisiune de obligațiuni pe 100 de ani care a găsit cumpărători pe piețele de capital, un semnal considerat pozitiv la momentul respectiv, în pofida crizei pe care o traversa țara.
Încă o dată, de la alegerea sa la 19 noiembrie, Javier Milei a atenuat speranțele unei redresări rapide a economiei argentiniene, a treia ca mărime din America Latină, care este împotmolită într-o inflație de 143% în ritm anual și o lipsă cronică de rezerve valutare.
Articol preluat de la: www.hotnews.ro