Fără categorie

Asaltul Capitoliului: 22 de ani de închisoare pentru un lider al extremei drepte americane / „Liderul suprem al conspirației”

1 minute necesare pentru a citi articolul

Fostul lider al grupării americane de extremă dreapta Proud Boys, Enrique Tarrio, a fost condamnat marți la 22 de ani de închisoare, cea mai mare pedeapsă pronunțată pentru asaltul asupra Capitoliului din Washington, la 6 ianuarie 2021, potrivit AFP.

asaltul asupra Capitoliului american din 6 ianuarie 2021Foto: Ardavan Roozbeh / Zuma Press / Profimedia

Spre deosebire de ceilalți inculpați condamnați în același timp cu el, în luna mai, Enrique Tarrio, împotriva căruia acuzarea ceruse 33 de ani de închisoare, nu se afla la Washington în acea zi fatidică.

Însă judecătorul Timothy Kelly a constatat că „domnul Tarrio a fost liderul suprem al conspirației”pentru a împiedica certificarea victoriei democratului Joe Biden în fața președintelui republican în exercițiu Donald Trump.

Până acum, cea mai mare pedeeapsă a fost cea a lui Ethan Nordean, unul dintre liderii grupării de extremă dreapta Proud Boys, care a fost condamnat vineri la 18 ani de închisoare.

Cu o zi înainte, joi, judecătorul Kelly a dispus ca alţi doi foşti lideri ai Proud Boys, Joseph Biggs şi Zachary Rehl, să execute 17 ani şi, respectiv, 15 ani de închisoare.

Mii de susţinători ai lui Trump au atacat Capitoliul după un discurs în care republicanul a afirmat în mod fals că înfrângerea sa în alegerile din noiembrie 2020 a fost rezultatul unei fraude generalizate. Cinci persoane, inclusiv un agent de poliţie, au murit în timpul sau la scurt timp după revoltă, iar peste 140 de poliţişti au fost răniţi. Capitoliul a suferit pagube de milioane de dolari.

Peste 1.100 de persoane au fost arestate sub acuzaţii legate de asaltul de la Capitoliu. Dintre acestea, peste 630 au pledat vinovate şi cel puţin 110 au fost condamnate în procese.

Articol preluat de la: www.hotnews.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.