Fără categorie

Avion militar rusesc avariat pe un aerodrom de lângă Minsk – opoziția din Belarus

2 minute necesare pentru a citi articolul

Un avion militar rusesc de supraveghere A-50 a fost avariat duminică într-un atac cu drone pe un aerodrom din apropierea capitalei belaruse Minsk, au declarat partizani belaruși și membri ai opoziției în exil, transmite Reuters.

Avion Beriev A-50Foto: Smirnov Vladimir / TASS / Profimedia

„Erau drone. Participanții la operațiune sunt belaruși”, a declarat Aliaksandr Azarov, liderul organizației antiguvernamentale belaruse BYPOL, citat pe canalul de Telegram al organizației și pe canalul de știri Belsat, cu sediul în Polonia.

„Ei sunt acum în siguranță, în afara țării”.

Belsat este un radiodifuzor polonez axat pe știri din Belarus pe care Minskul l-a catalogat drept extremist. BYPOL, care include foști ofițeri de poliție care susțin politicienii din opoziție, a fost catalogată drept organizație teroristă.

Franak Viacorka, un consilier al liderului opoziției din Belarus, Svetlana Țihanovskaia, a declarat într-o postare pe Twitter că acesta a fost cel mai reușit act de sabotaj de la începutul anului 2022.

Reuters nu a reușit să verifice în mod independent informațiile. Nu a existat un răspuns imediat din partea ministerelor apărării din Rusia și Belarus.

Părțile frontale și centrale ale aeronavei, precum și antena radar au fost avariate în urma a două explozii în atacul de la baza aeriană Machulishchy de lângă Minsk, a relatat BYPOL.

Avionul Beriev A-50, Mainstay în codificarea NATO, este un avion rusesc de avertizare timpurie aeropurtată, cu capacități de comandă și control aeropurtat și cu capacitatea de a urmări până la 60 de ținte în același timp.

Aeronava este echivalentul AWACS, folosit de NATO pentru supraveghere.

De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, în urmă cu un an, au avut loc mai multe acte de sabotaj în Belarus și în regiunile rusești care se învecinează cu Ucraina, în special la calea ferată.

Președintele Belarusului Alexander Lukașenko nu a participat direct la războiul Rusiei împotriva Ucrainei, dar a permis accesul forțelor sale pentru a folosi teritoriul ca punct de pregătire la începutul invaziei de acum un an.

Rusia și Belarus au înființat o unitate militară comună în Belarus și au desfășurat numeroase exerciții. Un număr de avioane de război rusești și de avioane de avertizare timpurie și control aerian au fost desfășurate în Belarus.

„Sunt mândră de toți bielorușii care continuă să reziste ocupației hibride rusești din Belarus și luptă pentru libertatea Ucrainei”, a scris Svetlana Țihanovskaia pe Twitter.Citeste articolul complet pe www.hotnews.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *