Biserica Catolică Spaniolă și-a cerut iertare marți față de victimele abuzurilor sexuale comise de preoți, dar a pus sub semnul întrebării acuratețea unui nou raport care afirmă că amploarea acestora a fost mult mai mare decât se credea anterior, relatează Reuters.
Cardinalul Juan Jose Omella, presedintele Conferintei Episcopilor SpanioliFoto: Fernando Sanchez / Associated Press / Profimedia Images
Raportul efectuat de ombudsmanul Spaniei și prezentat luni în parlamentul de la Madrid afirmă că 0,6% dintre cei chestionați în cadrul unui sondaj național au afirmat că au fost abuzați de un preot catolic, procent care a crescut la 1,1% când au fost incluse și persoanele care au spus că au fost abuzate de mireni din cadrul Bisericii, ca de exemplu profesorii de la instituțiile sale.
„Prin citarea procentului de 0,6% putem vedea amploarea a ceea ce poate însemna el în termenii abuzului total”, a declarat ombudsmanul Angel Gabilondo la o conferință de presă. Spania are o populație de aproximativ 48 de milioane de locuitori.
După ce inițial Biserica Catolică Spaniolă a refuzat să comenteze constatările raportului, Conferința Episcopilor Spanioli și-a exprimat miercuri, după o reuniune extraordinară, „durerea pentru răul făcut de unii membri ai Bisericii prin abuzurile sexuale”.
Episcopii catolici spanioli au declarat de asemenea într-un comunicat că își reiterează apelurile de iertare față de victimele abuzurilor.
Însă Conferința, pe care ombudsmanul a criticat-o pe motiv că nu ar fi cooperat „pe deplin” cu investigația, a precizat că nu știe cum a fost efectuat sondajul pe care s-a bazat raportul și ce întrebări au fost puse.
„Altfel spus, există o opacitate, o opacitate pentru a ajunge la o concluzie care nu este logică, noi nu o vedem ca fiind logică”, le-a declarat cardinalul Juan Jose Omella, președintele Conferinței Episcopilor, reporterilor.
Biserica Catolică din Spania se declară dispusă să contribuie la compensarea victimelor abuzurilor
Raportul prezentat vineri de Gabilondo a constatat că aproape 65% din victimele abuzurilor au fost de sex masculin, ombudsmanul cerând crearea unui fond de stat pentru compensarea lor.
Vorbind marți despre acest apel, Francisco Garcia, secretarul general al Conferinței, a spus că Biserica ar fi dispusă să contribuie la un astfel de fond, dar că el ar trebui finanțat și de instituții educaționale, asociații sportive și alte entități, întrucât abuzurile nu au fost comise doar de către cler.
Biserica Catolică s-a confruntat în ultimii ani cu o serie de abuzuri sexuale în țări precum Statele Unite, Irlanda și Franța. O investigație anterioară efectuată în Spania și publicată în luna iunie a identificat 728 de abuzatori și 927 de victime începând cu anii 1940.
Aceasta a urmat unei anchete separate realizate de ziarul El Pais în 2021, care a identificat peste 1.200 de posibile cazuri.
Anul trecut papa Francisc a cerut Bisericii să nu mai mușamalizeze cazurile de abuz sexual din sânul său, afirmând că este nevoie de o politică de „toleranță zero” în acest sens.
Articol preluat de la: www.hotnews.ro