Fără categorie

Bulgaria: Premierul Nikolai Denkov demisionează conform înţelegerii, dar în coaliţie domneşte confuzia

1 minute necesare pentru a citi articolul

Prim-ministrul bulgar Nikolai Denkov a demisionat marţi, deschizând calea pentru ca partenerul său de coaliţie, partidul de centru-dreapta GERB, să conducă guvernul, aşa cum s-a convenit în urma alegerilor de anul trecut, dar există o oarecare dispută cu privire la ceea ce se va întâmpla în continuare.

Premierul bulgar Nikolai DenkovFoto: Nikolay DOYCHINOV / AFP / Profimedia

GERB şi un bloc pro-occidental condus de „Continuăm schimbarea”, din care face parte Denkov, au semnat anul trecut un acord prin care ministrul de externe şi fostul comisar european Maria Gabriel ar urma să preia funcţia de prim-ministru după ce Denkov îşi va finaliza mandatul de nouă luni, amintesc agențiile de presă Reuters și Agerpres.

Agenţia BTA din Bulgaria a declarat că demisia premierului Nikolai Denkov va fi transmisă Parlamentului, dar nu a informat când va depune jurământul Maria Gabriel.

Site-ul de ştiri Sofia Globe a avertizat că, în pofida acordului, coaliţia s-ar putea destrăma din cauza disputelor dintre parteneri cu privire la modul de a proceda după demisia lui Denkov.

GERB insistă ca Maria Gabriel să îşi păstreze funcţia de ministru de externe cât timp va fi prim-ministru şi sugerează o rotaţie la fiecare 15 luni în loc de nouă luni. Ambele chestiuni sunt încă în curs de negociere cu blocul „Continuăm schimbarea”.

Cele două părţi urmează să anunţe dacă au ajuns la un acord până vineri, a informat site-ul.

„Acesta nu este un joc politic, ci respectarea cuvântului dat, o expresie a continuităţii, a fair-play-ului politic şi a respectului pentru cetăţeni”, a spus Nikolai Denkov într-un comunicat. „Acum onorez angajamentul pe care ni l-am asumat prin declaraţia comună din 6 iunie 2023”.

În acea zi, Parlamentul de la Sofia a votat guvernul care urma să pună în aplicare reforme ce vor duce, în cele din urmă, Bulgaria în zona euro şi spaţiul Schengen.

La alegerile din aprilie 2023, GERB a ieşit pe primul loc, câştigând 69 de mandate parlamentare din totalul de 240. Blocul condus de „Continuăm schimbarea” a obţinut 64 de mandate.

Articol preluat de la: www.hotnews.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.