Fără categorie

”Câștigi până la 12% în cele mai bune cazuri. Astea sunt niște investiții sigure”

5 minute necesare pentru a citi articolul

Pe măsură ce românii încep să fie tot mai educați din punct de vedere financiar, focusul acestora se schimbă din a economisi și a ține banii la saltea, în a căuta constant metode prin care să își investească economiile și să obțină randamente cât mai bune.

Există numeroase variante, unele foarte sigure, altele mai riscante, iar acestea diferă în funcție de suma disponibilă pentru investiții.

Consultantul economic Adrian Negrescu a enumerat pentru Ziare.com posibilitățile românilor ce vor să investească, adaptate la contextul economic al anului 2023, luând în calcul trei praguri, și anume: 10.000 de euro, 50.000 de euro și 100.000 de euro.

10.000 de euro disponibili pentru investiții

Adrian Negrescu arată că, în cazul unui român care dorească să investească 10.000 de euro, cele mai sigure variante ar fi titlurile de stat sau depozitele bancare la termen. Mai există și varianta bursei, însă consultantul economic arată că aceasta se pretează persoanelor dispuse să își asume un risc.

”Cea mai sigură variantă, dacă ai 10.000 de euro de investit, e să te duci ori în titluri de stat unde investiția e sigură și câștigi undeva la 7-8% dobândă, ori să-i duci într-un depozit bancar la termen, unde de asemenea dobândă e de 6-7%. Dacă ai posibilitatea să riști banii respectivi, te poți duce pe bursă: ori să cumperi acțiuni la companii cu potențial, și mă refer aici în special la cele din domeniul energiei, mai cu seamă că în acest an vom vedea destul de multe fluctuații pe această piață și s-ar putea să aducă un randament foarte bun, ori să cumperi titluri ale companiilor de investiții, adică cele care emulează pachete de acțiuni și din această perspectivă să câștigi până la 12% în cele mai bune cazuri. Acestea sunt niște investiții sigure. La o inflație de 8-10% cât va fi în a doua parte a anului, s-ar putea să ieși pe plus față de inflația respectivă”, explică Adrian Negrescu.

50.000 de euro disponibili pentru investiții

În cazul în care banii disponibili pentru investiții sunt în jurul pragului de 50.000 de euro, consultantul economic arată că aurul reprezintă cea mai ofertantă variantă.

”Dacă ai mai mulți bani, undeva la 50.000 de euro, cred că există mai multe variante. Una dintre variantele pozitive, în perspectiva următorilor ani, dacă te gândești să ții mai mult de 3-4 ani acești bani într-o investiție, e aurul. Aurul, din punctul meu de vedere, va crește semnificativ ca valoare în perioada următoare pe fondul problemelor generate de potențiala intrare în recesiune a economiei globale. Aurul a fost întotdeauna o investiție sigură, bună, pe termen lung. Dacă vrei să păstrezi banii respectivi vreo 10-15 ani și să nu îți fie teamă că vor fi erodați de inflație, investește în aur. Adică ori în titluri din piața de capital pe aur, ori în achiziția de lingouri de la societățile și băncile specializate”, arată consultantul economic.

100.000 de euro disponibili pentru investiții

Consultantul economic susține că în cazul unei astfel de sume cea mai bună investiție pe termen mediu și lung este în imobiliare. Nu numai că îți poți asigura un venit suplimentar lunar sub forma unei chirii, dar se adaugă și valoarea proprietății în sine, care în următorii 15 ani ar putea ajunge chiar să își dubleze valoarea.

”Dacă ai 100.000 de euro și vrei să câștigi niște bani pe termen mediu și lung, o investiție imobiliară este o variantă foarte bună în contextul actual în condițiile în care, să nu uităm, prețurile în România la imobiliare, mai ales în orașele care continuă să atragă tot mai mulți clienți (București, Cluj, Iași, Timișoara, Brașov) reprezintă o investiție de viitor. Câștigul dintr-o investiție imobiliară poate depăși 20-30% în cel mai bun caz într-un cartier bucureștean pentru că pe de-o parte dai 100.000 de euro, cumperi un apartament și îl închiriezi și câștigi o chirie de 300-500 de euro, dar pe de altă parte și valoarea apartamentului respectiv crește. Ne putem uita la ce s-a întâmplat în celelalte capitale din regiune: Varșovia, Budapesta, chiar și Sofia, unde prețurile sunt mai mari decât cele de la București. Cu cât nivelul de trai și salariile vor crește mai mult în România, cu atât și prețurile imobiliarelor vor urca.

Să ne așteptăm ca pe un orizont de 10-15 ani, valoarea proprietăților imobiliare din România să fie cu cel puțin 40-50% mai mare. Deci pe termen mediu și lung, banii puși într-o asemenea investiție îți pot aduce un randament optim, nesperat chiar, poate cel mai bun și cel mai sigur într-o perioadă extrem de fluctuantă în care se află economia mondială”, arată Adrian Negrescu.

De asemenea, opțiunea investițiilor în titluri de stat și acțiuni la bursă rămâne valabilă și în cazul acestei sume, de 100.000 de euro, mai ales în cazul persoanelor ce urmăresc un câștig mai rapid.

”Sigur, poți să investești acești 100.000 de euro și în titluri de stat dacă vrei să ai un câștig mai rapid. Poți să investești în acțiuni la bursă și eu cred că zona de energie rămâne principalul punct de interes pentru cei care vor să facă bani într-un an sau doi. Cred că zona de fonduri de investiții reprezintă în continuare un posibil vehicul de investiție foarte bun. Sunt o grămadă de bănci care și-au dezvoltat companii de investiții care îți propun să investești într-un indice al celor mai puternice acțiuni de la bursa de la București, sau într-un indice al celor mai căutate acțiuni pe sectorul de energie verde la nivel internațional. Sunt tot felul de împachetări de acțiuni sub forma unor indici din care tu poți să câștigi nesperat fără să faci aproape nimic”, mai amintește consultantul economic.

Investițiile în criptomonede, mai bine nu

Adrian Negrescu susține că românii nu ar trebui să investească în criptomonede, susținând că e ca și cum ai juca banii la cazinou.

”Nu recomand în continuare investițiile în criptomonede. Sunt atât de volatile și atât de riscante din punct de vedere al lipsei reglementărilor în ceea ce privește protecția investitorilor încât să bagi niște bani în crypto e ca și cum i-ai băga la cazinou. Poți să câștigi, dar poți să și pierzi foarte ușor sumele respective, mai ales că piața criptomonedelor continuă să scadă, a ajuns să valoreze mai puțin decât compania Apple”.

Cel mai important lucru când ai bani de investit

Consultantul economic punctează cel mai important lucru pe care trebuie să îl iei în calcul atunci când ai bani de investit: în cât timp vei avea nevoie de suma respectivă.

”Atunci când ai niște bani de investit, gândește-te când vei avea nevoie de banii respectivi, este cel mai important lucru. Dacă îți pui niște bani de-o parte pentru zile negre, atunci gândește-te să accesezi niște investiții care să îți permită să scoți banii rapid, să nu stai după comisioane, să vinzi în pierdere.

Dacă te gândești să pui bani de-o parte pentru pensie, atunci o altă variantă foarte bună este să investești într-un fond de pensii privat. Peste 5 milioane de români vor ieși la pensie în următorii 10-15 ani cu un câștig lunar de 300-400 de euro. Cel mai bine e să investești pentru viitor, să te gândești atunci când faci astfel de investiții și strângi bani la perspectiva ieșirii la pensie, care pentru marea majoritate a populației va reprezenta o adevărată dramă financiară”, concluzionează Adrian Negrescu.Citeste articolul complet pe ziare.com

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *